Jõnas Krkštytojas, Naujojo Testamento personažas. Šventasis (šventė – birželio 24). Katalikų Bažnyčioje rugpjūčio 29 minimas Jono Krikštytojo nukankinimas.

Gyvenimas ir veikla

Kilęs iš kunigų giminės (Jono Krikštytojo tėvas Zacharijas buvo kunigas iš Abijo giminės). Elzbietos, Švč. Mergelės Marijos giminaitės, sūnus. Apie Jono Krikštytojo gimimą tėvams apreiškė arkangelas Gabrielius (Lk 1, 5–80). Jonas Krikštytojas gimė apie 8 m. prieš Kristų Judėjoje, augo Judėjos dykumoje. Vėliau Judėjoje ir Samarijoje skelbė artėjančią Dievo rūstybės dieną, kvietė atgailai, Jordano upėje atgailaujančiuosius (ir Jėzų Kristų) krikštijo vandeniu (Mt 3, 1–15); krikšto apeigos sietos su etiniu mokymu, kad kiekviena skriauda būtų atgailaujančiojo atlyginta. Mokė melstis ir pasninkauti. Griežtai laikėsi ritualinės švaros nuostatų; dėvėjo kupranugarių odos apdarą, sujuostą odiniu diržu, mito laukinių bičių medumi ir skėriais (Mk 1, 6).

Jonas Krikštytojas (dailininkas B. Gonzálezas y Serrano, ŠvJonas Krikštytojas, aliejus, 1621, Budapešto meno muziejus)

Jonas Krikštytojas (dailininkas B. Gonzálezas y Serrano, ŠvJonas Krikštytojas, aliejus, 1621, Budapešto meno muziejus)

Evangelijų pasakojimai

Evangelijose Jonas Krikštytojas prilyginamas pranašui Elijui, kuris, pagal tų laikų mesianistinius laukimus, turėjo ateiti, kad parengtų kelią mesijui (krikščionybėje Jonas Krikštytojas laikomas Jėzaus Kristaus pirmtaku). Jonas Krikštytojas ir jo bendruomenės narių (vadinti krikštytojais) veikla buvo reikšminga Jėzui Kristui ir jo bendruomenei. Evangelijose apaštalų elgesys lyginamas su Jono Krikštytojo mokinių elgesiu dėl maldos, pasninko ir gyvenimo būdo (Jėzus Kristus, ne taip kaip Jonas Krikštytojas, valgė ir gėrė su muitininkais, nusidėjėliais; Mk 2, 18; Mt 9, 14; Lk 5, 33; Lk 11, 1; Mt 11, 18–19b).

Dėl Jono Krikštytojo priekaištų Erodui Antipui, kad šis nedorai gyvena, Jonas Krikštytojas buvo suimtas, kalintas ir apie 28 metus po Kristaus gimimo nukirsdintas.

Po mirties bendruomenės laikytas mesijo pirmtaku, gal net mesiju. Gali būti, Jono Krikštytojo mokiniai turėjo rašytinius tekstus; pasakojimas apie Jono Krikštytojo gimimą (Lk 1, 5–80), manoma, paimtas iš jų. Spėjama, Jonas Krikštytojas buvo susijęs su esenų bendruomene, kuri griežtai laikėsi asketizmo, laukė mesijo (ar mesijų – karališkojo, kunigiškojo ir pranašiškojo) ir besiartinančios Dievo teismo dienos.

Atributai

Atributai – nendrinis kryžius ilgu plonu stiebu, odinis diržas, kupranugarių vilnos drabužiai.

Ikonografija

Dailėje vaizduojamas asketiškas, susitaršiusiais plaukais, vilkintis kupranugarių odos apdarą, sujuostą šikšniniu diržu, kartais laikantis medaus korį arba avinėlį (simbolizuoja Jėzų Kristų), italų Renesanso dailėje – kaip vaikas su Kūdikėliu Jėzumi ir nendriniu kryžiumi, Bizantijos dailėje – su sparnais (kaip ir kiti pranašai). Dar vaizduojama apreiškimas Zacharijui, Jono Krikštytojo gimimas, Jonas Krikštytojas, pamokslaujantis, krikštijantis, priekaištaujantis Erodui Antipui bei nukirsdinamas.

Italijos kelių miestų globėjas.

565

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką