Metelỹs, ežeras Lazdijų rajono savivaldybės teritorijoje, 10 km į pietryčius nuo Simno, 5 km į šiaurę nuo Seirijų, tarp Dusios ir Obelijos ežerų. Plotas 1289,5 hektaro. Ilgis (iš šiaurės vakarų į pietryčius) 6,8 km, didžiausias plotis 2,7 kilometro. Paviršiaus altitudė 105,1 metro. Didžiausias gylis 15 m, vidutinis gylis 6,8 metro.

Ežero dubuo sudėtingos kilmės: dalis ežero yra rininė, kita dubens dalis išgulėta ledo luisto. Maitinančio baseino plotas 55,6 km2. Kranto linija nelabai vingiuota, jos ilgis 18,8 kilometro. Krantai daugiausia žemi, kai kur pelkėti, tik šiaurės rytiniai ir pietvakariniai krantai skardingi, abraduojami; yra 4 terasų liekanų. Pietrytinis krantas miškingas (Širvinto, Statiškės miškai). Per Metelį teka Metelytė (Peršėkės intakas), įteka Dubelis (pietuose) ir dar keli trumpi upeliai; Metelys priklauso Nemuno vidurupio baseinui. Ežero pratakumas 12 %. Vandens lygis svyruoja vidutiniškai 30 cm per metus. Vandens skaidrumas vasarą 2,5–5 metrai. Ištirpusių druskų kiekis 320 mg/l. Atabradas platus, smėlingas, įlankose dumblingas, molingas. Giliau dugne – smėlingas ir molingas dumblas. Prie Metelių kaimo, terasoje, yra gėlavandenės klinties klodų. Nendrių ir meldų juosta tanki, bet neištisinė (labiausiai apaugusios pelkėjančios įlankos).

Metelys

Gausu vandens paukščių; peri antys rudės, pilkosios žasys, didieji baubliai, plovinės vištelės, švygždos. Ežere veisiasi lydekos, lynai, karšiai, karosai, karpiai, kuojos, ešeriai, unguriai. Metelys ir jo apylinkės – Metelių kraštovaizdžio draustinis, priklauso Metelių regioniniam parkui. Širvinto miške auga 2 botaniniai gamtos paminklai – Senasis ir Drevėtasis ąžuolai. Šiaurės rytiniame krante yra Papėčių etnokultūrinis kaimas ir piliakalnis, rytiniame – mitologinis Laumės akmuo, vakariniame – įsikūrę Meteliai.

1926–32 prie ežero veikė vandens matavimo stotis. 1968 Metelys buvo patvenktas (vandens lygis pakilo 0,7 metro).

Metelys

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką