Asotės piliakalnio rekonstrukcija (V. Vimbas)

Ãsotės pliakalnis (Asotes pilskalns), piliakalnis Latvijoje, Krustpilio savivaldybėje, Dauguvos dešiniajame krante, apie 10 m aukščio kalvoje.

Piliakalnį juosia Asotės (Dārzupītės) upelis. Aikštelė ovali (67,5 × 55 m), vakarinėje dalyje yra 2 m aukščio pylimas, už jo iškastas griovys, šiaurrytinėje ir pietinėje pusėje – apie 1,5 ha ploto papėdės gyvenvietė, vakarinėje – kapinynas.

1949–54 Asotės piliakalnį tyrinėjo Istorijos instituto (Lietuvos istorijos institutas) archeologų grupė (vadovė E. Šnore). Ištirta 792 m2 plotas, aptikta 6 m storio kultūrinis sluoksnis su 16 apgyvendinimo horizontų (8 iš jų baigėsi gaisrų liekanomis). Rasta sudegusių medinių įtvirtinimų ir pastatų liekanų, įvairių geležinių dirbinių, žalvarinių papuošalų, stiklinių karolių, kaulinių ylų ir smeigtukų, akmeninių ir molinių verpstukų, žiestos keramikos. Papėdėje – 1 m storio kultūrinis sluoksnis su žiesta keramika ir 11–12 a. pavieniais radiniais.

Asotės piliakalnis naudotas pirmame tūkstantmetyje prieš Kristų–13 a., jame stovėjusi Asotės pilis minima 1211 ir 1225 (priklausė Rygos vyskupui).

1329

Asotės pilis

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką