Atacamos dykuma (Desierto de Atacama, Atakãmos dykumà) yra Pietų Amerikoje, Centriniuose Anduose, Čilės šiaurėje, maždaug tarp 22° ir 28° pietų platumos. Ilgis iš šiaurės į pietus apie 1000 kilometrų.

Apima Pakrantės Kordiljeros dalį, tektoninį Išilginį slėnį ir Domeikos Kordiljeros vakarinį šlaitą. Susidarė veikiant Ramiojo vandenyno pietinės dalies anticiklonui, pietų ir pietvakarių vėjams, šaltajai Peru srovei. Paviršių formuoja aridiniai procesai, vyrauja pustomi smėlynai (kopos, barchanai), skaldingi plotai, druskožemiai. Klimatas ryškiai žemyninis tropinis. Pakrantėje sausio vidutinė temperatūra apie 20 °C, liepos apie 13 °C. Vidutinis metinis kritulių kiekis apie 50 mm (kai kur apie 10 mm), jie iškrinta ne kasmet. Žiemą ir pavasarį pakrantėje santykinis oro drėgnumas siekia 80 %, būdinga rūkas kamančakas ir dulksna garua. Vandens srautai epizodiniai, tik Loa įteka į vandenyną. Augalija skurdi, kserofitinė (krūmokšniai, kaktusai). Atacamos dykumos vakarinėje dalyje, periodinių vandens srautų vietose, yra akacijų. Gyvūnų nedaug (driežai, šarvuočiai, vėžliai).

Atacamos dykuma

Atacamos dykumos augalija

Pakrantės kalnų uolose būna vadinamasis paukščių turgūs; yra guano ir jam yrant susidariusios natūralios Čilės salietros telkinių. Dideli vario rūdos telkiniai: Chuquicamatos telkinys, El Salvadoro. Yra jodo, akmens ir kalio druskų, aukso, sidabro, molibdeno, urano rūdų.

2784

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką