Čongčing (Chongqing, Čongčngas, Čungcngas), miestas Kinijos vidurinėje dalyje, Sičuano provincijoje, prie Dzialingdziango ir Jangdzės santakos.

Čongčingo miestas

Čongčingo miestas su kitais miestais ir kaimo vietovėmis sudaro Čongčingo provincijos lygio miestą (plotas 82 403 km2; 31 mln. gyventojų, 2018). Čongčingo mieste 8,15 mln. gyventojų (2020).

Upių uostas. Plentai ir geležinkeliai į Guijangą, Čengdu, Ankangą. Tarptautinis oro uostas. Juodoji (plieno liejimas) ir spalvotoji (aliuminio) metalurgija, staklių, elektros variklių, generatorių, automobilių, motociklų (Honda), elektronikos ir telekomunikacinės įrangos gamyba, naftos perdirbimas, chemijos (mineralinių trąšų, plastikų), tekstilės (šilko, medvilnės), avalynės, statybinių medžiagų, stiklo, medienos apdirbimo, popieriaus, maisto pramonė. Prie Čongčingo kasama akmens anglys, geležies, vario, švino rūdos, boksitas, gaunama nafta ir gamtinės dujos. Turizmas; Čongčingo apylinkėse – kurortai. 12 universitetų (seniausias įkurtas 1929). Mokslinio tyrimo institutai. Teatrai. Zoologijos sodas. Šventykla su 500 skulptūrų, tarp jų Budos auksinė skulptūra. Čongčingo apylinkėse – uolose iškaltų šventyklų kompleksai Baišanas ir Baodingšamas.

Šibaodžai pagoda Džongsiano apskrityje, Čongčingo provincijos lygio miesto teritorijoje

Istorija

Čongčingo miestas įsikūrė apie 1000 prieš Kristų. Nuo seno buvo svarbus Pietvakarių Kinijos prekybos centras. Ba karalystės (722–481 pr. Kr.) sostinė. Nuo 1891 atviras prekybai su užsienio valstybėmis. Per Japonijos–Kinijos karą į Čongčingą buvo perkelta Kinijos sostinė (laikinoji sostinė 1938–46). 1938–42 bombarduotas japonų aviacijos.

1954–97 Čongčingas buvo subprovincijos lygio miestas Sičuano provincijoje. 1997 iš Sičuano provincijos rytinės dalies sudarytas Čongčingo provincijos lygio miestas.

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką