„Deutsche Bank“, Vokietijos komercinis bankas, didžiausias šalyje. Būstinė Frankfurte prie Maino (nuo 1957).

Veikla

Deutsche Bank būstinės pastatai Frankfurte prie Maino

Priima indėlius, teikia paskolas gyventojams ir verslui, investicinės bankininkystės, turto valdymo, lizingo, pensijų fondų, kitas banko paslaugas. Turi 1931 skyrių Vokietijoje ir daugiau kaip 60 užsienio valstybių. Banko aktyvų vertė 1453,4 mlrd. eurų, pajamos 23,2 mlrd. eurų (2019), apie 85 000 darbuotojų (2022).

Istorija

Deutsche Bank įkurtas 1870 Berlyne Vokietijos užsienio prekybai finansuoti ir eksportui skatinti, jį įkūrė bankininkai Adelbertas Delbrückas, Georgas von Siemensas ir ekonomistas ir politikas Ludwigas Bambergeris. 1872 atidarė pirmuosius užsienio skyrius Šanchajuje ir Jokohamoje, 1873 – Londone. 1876 įsigijęs konkuruojančius bankus Deutsche Union-Bank ir Berliner Bank-Verein tapo didžiausiu Vokietijos banku.

19 a. pabaigoje–20 a. pradžioje aktyviai dalyvavo finansuojant elektrinių statybą ir geležinkelių tiesimą Vokietijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Pietų Amerikos, Rytų Azijos šalyse, Osmanų imperijoje (Bagdado geležinkelis). 1926 finansavo Vokietijos automobilių pramonės bendrovės Daimler-Benz ir oro transporto bendrovės Lufthansa įkūrimą.

Per Antrąjį pasaulinį karą Deutsche Bank perėmė daugelio bankų turtą nacių Vokietijos okupuotose šalyse (Austrijoje, Čekoslovakijoje, Graikijoje, Jugoslavijoje, Olandijoje ir kitur) ir šalyse, kurios buvo jos sąjungininkės (Bulgarijoje, Rumunijoje, Vengrijoje). Karui pasibaigus visą Deutsche Bank turtą Rytų Vokietijoje nacionalizavo sovietų okupacinė valdžia, o Vakarų Vokietijoje jis 1948 buvo suskaidytas į 10 mažesnių bankų (1952 jie pertvarkyti į tris didesnius – Norddeutsche Bank, Süddeutsche Bank ir Rheinisch-Westfälische Bank, o 1957 vėl sujungti į vieną banką Deutsche Bank su būstine Frankfurte prie Maino).

1989 prisijungė Didžiosios Britanijos investicinį banką Morgan, Grenfell & Co. 1990 susivienijus Vakarų ir Rytų Vokietijai Deutsche Bank atnaujino savo veiklą buvusios Rytų Vokietijos teritorijoje, t. p. Čekoslovakijoje, Lenkijoje, Vengrijoje. 1999 prisijungė Jungtinių Amerikos Valstijų banką Bankers Trust Company, 2006–10 – Vokietijos bankus Berliner Bank, Norisbank ir Postbank. Apie 87 600 darbuotojų (2019).

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką