Didỹsis Chingãnas (Da Hinggan Ling, Daxinganling; Dasinganlngas), kalnagūbris Kinijos šiaurės rytuose, tarp Mongolijos aukštumos ir Mandžiūrijos žemumos. Ilgis (iš šiaurės į pietus) apie 1200 km, didžiausias plotis apie 400 km, didžiausias aukštis 2029 m (Huangangliangšano kalnas), vidutinis aukštis apie 1000 metrų. Vakariniai šlaitai nuolaidūs, rytiniai – statūs, suskaidyti gilių slėnių.

Didysis Chinganas susidaręs iš paleozojaus granitų, skalūnų, smiltainių, klinčių, mezozojaus ir kainozojaus bazaltinės lavos. Yra akmens anglių, geležies rūdos, aukso.

Klimatas vidutinių platumų žemyninis, šaltas (sausį temperatūra nukrinta iki –20 °C, liepos temperatūra 10–24 °C), tik pietvakariniame pakraštyje šiltas (sausį temperatūra nukrinta iki –6 °C, liepos temperatūra 16–28 °C). Per metus iškrinta 350–600 mm kritulių, daugiausia vasarą (per musonines liūtis).

Šiaurinėje dalyje daugiametis įšalas (židininis), spygliuočiai miškai, pietų – mišrieji miškai, stepės.

Didysis Chinganas mažai apgyventas. Miškininkystė; medienai išvežti nutiesti Nendziango–Ganhės ir Jagdadi–Mokės geležinkeliai. Be to, per Didįjį Chinganą eina Harbino–Jakeši geležinkelis.

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką