Didysis Druskos ežeras

Didysis Druskos ežeras

Didỹsis Drùskos ẽžeras (Great Salt Lake), druskingas ežeras Jungtinių Amerikos Valstijų vakaruose, Jutos valstijoje, Didžiajame Baseine; vienas druskingiausių ežerų pasaulyje. Plotas kinta nuo apie 2500 km2 iki apie 6000 km2 (priklauso nuo garavimo ir maitinančių upių vandeningumo). Paviršiaus altitudė svyruoja nuo 1277 iki 1284 metrų. Didžiausias gylis (kai vandens lygis aukščiausias) 11 metrų; vidutinis gylis 4,5–7,5 metro. Ežeras nenutekamas. Įteka Lokių, Weberio ir Jordano upės.

Didysis Druskos ežeras yra aridinio klimato zonoje. 10 salų (didžiausia – Antelope’o sala). Ežero augalija ir gyvūnija skurdi (vėžiagyviai, dumbliai), tačiau pakrantėse ir salose veisiasi žinduoliai (bizonai, įvairūs elniai, kojotai), gausu paukščių (pelikanų, garnių, žuvėdrų, kirų). Ežere susikaupę apie 5 mlrd. t mineralinių medžiagų. Vandens druskingumas 55–270 ‰.

Stansbury sala Didžiajame Druskos ežere

Gaunama valgomoji ir Glauberio druska. Per Didįjį Druskos ežerą supiltas apie 40 km ilgio geležinkelio pylimas; į pietus nuo jo vandens lygis aukštesnis.

Didžiausi miestai: Salt Lake City, Ogdenas (rytinėje pakrantėje).

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką