Diogènas, Diogenas Sinopietis (Diogenēs Sinōpeus) apie 412 pr. Kr.Sinop 323 pr. Kr.Korintas, senovės graikų filosofas kinikas. Antisteno Atėniečio mokinys.

Gyvenimo faktai

Ištremtas iš Sinopo gyveno Atėnuose ir Korinte. Protestuodamas prieš visuomenės ydas, Diogenas gyveno statinėje (reikšdamas panieką materialiems dalykams), dieną vaikščiojo su žiburiu (ieškodamas žmogaus). Parašė 21 veikalą, išliko tik 51 laiškas ir amžininkų liudijimai.

Filosofijos bruožai

Diogeno filosofijos pagrindas – svarstymai apie dorovę. Kritikavo elėjiečių, sofistų, Platono teorijas dėl jų dirbtinumo, pretenzingumo. Diogeno požiūriu, patikimos yra tik jusline patirtimi paremtos žinios. Didžiausios pagarbos vertu laikė Heraklį.

Etika

Diogeno požiūriu, visos ydos kyla iš gobšumo. Pasidavęs valdžios, šlovės, turtų troškimui žmogus ima nepaisyti sąžinės, veidmainiauja, sukčiauja, skriaudžia kitus. Neteisėtai įgyti turtai kelia nuskurdintų žmonių pyktį ir neapykantą, todėl turtuolius nuolat kankina nerimas ir baimė. Tikėdamiesi užsimiršti jie atsiduoda kūno malonumams ir ilgainiui tampa jų vergais, griauna savo organizmą, suserga. Anot jo, už pamokymus svarbesni yra doro gyvenimo pavyzdžiai (Sokrato, Antisteno Atėniečio).

Diogeno statula Sinope (skulptorius Turan Baş, 2006)

Laimės samprata

Išmintingam žmogui tikroji laimė, anot Diogeno, yra gera sveikata, dora, sąžiningi darbai, kurie teikia ramybę ir džiaugsmą. Natūralius poreikius žmogus galįs patenkinti be gudravimų, didelių pastangų, turtingųjų malonės. Daug gėrybių duodanti gamta ir nevalia griauti jos tvarkos.

18

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką