Jehòvos liùdytojai, krikščioniškos kilmės religinė grupė.

Doktrina

Neigia Švenčiausiąją Trejybę, Šventąją Dvasią, Jėzaus Kristaus dieviškumą (teigia, kad Jėzus Kristus buvo tik žmogus, Dievo atsiųstas į žemę valdyti žmonijos) ir kūnišką jo prisikėlimą, sielos nemirtingumą, skaistyklą, pragarą ir daug kitų krikščionybės dogmų.

Skelbia greitą Dievo karalystės atėjimą. Tiki, kad Jėzus Kristus nematomu būdu buvo atėjęs į žemę 1914. Laukia antrojo matomo Jėzaus Kristaus atėjimo (antrasis atėjimas), visų šio pasaulio valdžių ir žmonių sunaikinimo per jį, Harmagedono mūšio (Apr 16, 16). Teigia, kad po to 144 000 išrinktųjų su Jėzumi Kristumi valdys danguje, o žemėje įsiviešpataus amžinasis rojus, kuriame gyvens Jehovos liudytojai.

Neturi sakramentų, nešvenčia Kalėdų, Velykų, valstybinių švenčių, gimtadienių.

Struktūra ir veikla

Jehovos liudytojai visame pasaulyje paklūsta Bruklino organizacijos valdžiai. Bendrijos uždaros, nedalyvauja politiniame ir visuomeniniame gyvenime. Jehovos liudytojai neleidžia, kad jiems būtų perpilta kraujo. Aktyviai skelbia savo tikėjimą vaikščiodami po namus, gatvėse, darbovietėse. Nesinaudoja radiju ir televizija. Leidžia žurnalą The Watchtower (eina nuo 1879, 150 kalbų, lietuvių kalba eina pavadinimu Sargybos bokštas), Awake! (nuo 1919, 87 kalbomis, lietuviškai – Atsibuskite!), knygas, smulkius spaudinius. Kai kuriose šalyse naudojasi savu Biblijos vertimu. 2001 pasaulyje buvo apie 6 mln. narių, 2019 jų pačių duomenimis – daugiau kaip 8,5 mln narių.

Istorija

Pradininkas – C. T. Russellas. Jis 1881 Brukline įkūrė Sargybos bokšto Biblijos ir traktatų draugiją (Watchtower Bible and Tract Society). 1931 draugijos vadovas J. F. Rutherfordas ją pavadino Jehovos liudytojais ir paskelbė esant vienintele teisėta žemiškąja vyriausybe, per kurią valdąs Dievas. Centras Brukline.

Veikla Lietuvoje

Lietuvoje veikia nuo 1912, bendrija įkurta 1934. Priskiriama naujiesiems religiniams judėjimams. 2001 veikė 21 bendrija, priklausė apie 3500 narių, 2011 gyventojų surašymo duomenimis buvo 2 927 nariai. Centras Giraitėje (Kauno rajono savivaldybė).

3147

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką