Joskaudų Erškėtynės akmuo ir šaltinis

Joskaud Erškėtỹnės akmuõ ir šaltnis, šventvietė Kretingos rajono savivaldybės teritorijoje, prie Joskaudų (Darbėnų seniūnija) kaimo, 0,4 km į šiaurės vakarus nuo Tenžės upės, miške.

Joskaudų Erškėtynės akmuo ir šaltinis aptverti metaline tvorele. Akmuo yra 2,2 m ilgio, 1,6 m pločio (ties žemės paviršiumi) ir 1,3 m aukščio rusvas smulkiagrūdis granitas. Ant jo pastatytas granitinis paminklas Švč. Mergelei Marijai. Prie akmens yra šaltinis (tryško iš po akmens), įrengtas 1 m skersmens betoninis rentinys, uždengtas skardiniu dangčiu. Tikima šaltinio stebuklinga galia; į jį metamos monetos. Pasakojama, kad piemenėliams ant akmens pasirodžiusi Švč. Mergelė Marija. Joskaudų Erškėtynės akmuo ir šaltinis lankomas per Sekmines, Devintines, šaltinio vandeniu prausiamasi, plaunamos žaizdos, nešama aukų (gėlių, žvakių, pinigų, ypač monetų, kaspinų).

Joskaudų Erškėtynės akmuo ir šaltinis

Greta Joskaudų Erškėtynės akmens ir šaltinio 1930 buvo pastatyta mūrinė koplyčia (vietoj medinės). 20 m į šiaurės rytus nuo šaltinio auga du dideli ąžuolai; pasak padavimų, prie jų kūrenta šventa ugnis.

koplyčia netoli Joskaudų Eršketynės akmens ir šaltinio

1344

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką