„Kruvinasis sekmadienis“

„Kruvinasis sekmadienis“ (air. Domhnach na Fola, angl. Bloody Sunday), 1972 01 30 Šiaurės Airijoje, Londonderry (Derry) miesto Bogside’o rajone, Didžiosios Britanijos karinio dalinio įvykdytas taikios vietos gyventojų demonstracijos sušaudymas.

1971–72 Šiaurės Airijoje toliau tęsėsi judėjimas už vietos gyventojų katalikų teises. 1972 01 30 Derry įvyko iš anksto suplanuota demonstracija, kurią apšaudė Didžiosios Britanijos karinis dalinys. Žuvo 13 žmonių (tarp jų 6 nepilnamečiai ir 1 dvasininkas), 14 buvo sužeista; tai sukėlė masinius protestus ir dar labiau paaštrino Airijos respublikonų armijos (IRA) bei Didžiosios Britanijos karinių pajėgų konfrontaciją.

Įvykiams tirti Didžiosios Britanijos vyriausybė 1972 02 01 sudarė komisiją, kuri paskelbė išvadą, kad britų kareiviai, atsakydami į šūvius iš minios, veikė teisėtai, ir visiškai juos išteisino. Tai netenkino nukentėjusiųjų pusės, bet tik 1998 ministro pirmininko T. Blairo iniciatyva Didžiosios Britanijos vyriausybė pradėjo naują tyrimą, kuris tęsėsi 12 metų. 2010 06 komisija pripažino, kad kareivių šaudymas į demonstrantus neturėjo teisinio pagrindo. 2010 06 15 ministras pirmininkas D. Cameronas valstybės vardu atsiprašė Kruvinojo sekmadienio aukų artimųjų.

memorialas Kruvinojo sekmadienio aukoms atminti Londonderry Bogside’o rajone

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką