Lietuvõs relgijos

Lietuvoje veikia tradicinės ir netradicinės religinės bendruomenės. 2017 buvo įregistruota 1113 tradicinių religinių organizacijų ir 187 tradicinėmis nelaikomų religinių organizacijų; visas religines organizacijas galima suskirstyti į 35 religines kryptis, iš jų 26 nelaikomos tradicinėmis.

https://s.vle.lt/maps/vle-2022/?mapid=lietuvos_religijos

Tradicinės religinės organizacijos

Tradicinių religinių bendruomenių kategorijai priskiriama: lotynų apeigų katalikai, graikų apeigų katalikai, evangelikai liuteronai, evangelikai reformatai, stačiatikiai, sentikiai, judėjai, musulmonai sunitai, karaimai.

Netradicinės religinės organizacijos

Lietuvoje veikiančios religinės bendruomenės ir grupės, kurios nepriklauso tradicinių religinių bendruomenių kategorijai, registruojamos pagal 1995 priimtą Religinių bendruomenių ir bendrijų įstatymą kaip kitos religinės bendruomenės ir bendrijos (t. y. nepriklausančios nė vienai iš 9 tradicinių religinių bendruomenių ar bendrijų). 2011 visuotinio gyventojų surašymo duomenimis, joms priklauso apie 0,8 % Lietuvos gyventojų. Šiai religinių organizacijų kategorijai Lietuvoje priskiriama: krikščioniškos kilmės įvairios religinės grupės, pvz., nepriklausomos baptistų, sekmininkų bendruomenės, naujieji religiniai judėjimai, didžiųjų pasaulio religijų – budizmo ir hinduizmo – sekėjai.

1

L.: J. Kuznecovienė, M. Ališauskienė, D. Glodenis, I. W. Schröder Religija Lietuvoje: Tarp sekuliarizacijos ir (ar) kaitos Vilnius 2013.

2271

-religijos Lietuvoje;

Lietuva

Lietuvos valstybės herbas

Lietuvos valstybės vėliava

Lietuvos geografinė padėtis

Lietuvos gamta

Lietuvos gyventojai

Lietuvos konstitucinė santvarka

Lietuvos partijos ir profsąjungos

Lietuvos socialinė apsauga

Lietuvos sveikatos apsaugos sistema

Lietuvos ginkluotosios pajėgos

Lietuvos ūkis

Lietuvos istorija

Lietuvos užsienio politika

Lietuvos švietimas

Lietuvos literatūra

Lietuvos architektūra

Lietuvos dailė

Lietuvos muzika

Lietuvos choreografija

Lietuvos teatras

Lietuvos kinas

Lietuvos žiniasklaida

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką