Louis Pasteur

Pasteur Louis (Lui Pastèras) 1822 12 27Dole (Jura departamentas) 1895 09 28Villeneuve‑ľÉtang (prie Paryžiaus), prancūzų chemikas ir mikrobiologas. Vienas mikrobiologijos ir imunologijos pradininkų. J.‑B. A. Dumas mokinys ir asistentas. 1847 baigė Paryžiaus aukštąją pedagoginę mokyklą. 1849–54 Strasbūro, 1854–57 Lille’io universitetų, 1857–67 Paryžiaus aukštosios pedagoginės mokyklos, nuo 1867 Sorbonos profesorius. Mokslų akademijos (1862), Prancūzijos medicinos akademijos (1873), Prancūzų akademijos (1881) narys. 1888 Paryžiuje įkūrė Mikrobiologijos institutą (dabar Pasteuro institutas), buvo pirmasis jo direktorius. 1848 išskyrė vyno rūgšties kristalų optinius izomerus. 1857–65 tyrė rūgimą (pienarūgštį, alkoholinį, actarūgštį, jo atrastą sviestarūgštį). Nustatė, kad rūgimą, baltymų ir kitų organinių medžiagų irimą sukelia mikroorganizmai, kurie naudoja per rūgimą ir puvimą išsiskiriančią energiją. Atrado anaerobiozę (įrodė, kad kai kurie mikroorganizmai gali gyventi ir daugintis be laisvo deguonies). Padėjo paneigti savaiminio gyvybės atsiradimo teoriją. 1867–80 atrado kai kurių infekcinių ligų – šilkaverpių ligos (1867), juodligės, gimdyvių karštligės, pasiutligės, vištų choleros, kiaulių raudonligės sukėlėjus. 1880 atrado mikroorganizmų virulentiškumo išnykimą ir šį reiškinį pritaikė infekcinių ligų profilaktikai, 1881 sukūrė pirmuosius skiepus nuo juodligės. 1885 pirmą kartą paskiepijo žmogų nuo pasiutligės. Sukūrė pasterizavimo, skiepijimo, kovos su šilkaverpių ligomis metodų, alaus, vyno darymo, maisto produktų perdirbimo ir laikymo biochemijos pagrindus.