Mohamãdas Rezà Pehlev (Mohammad Reza Pahlavi) 1919 10 26Teheranas 1980 08 27Kairas, Irano šachas (1941–79). Pehlevi dinastijos. Reza‑Šacho Pehlevi sūnus.

1938 baigė karo akademiją Teherane. Šachu tapo tėvui atsisakius sosto jo naudai (Reza-šachas Pehlevi, siekdamas atsvaros Didžiajai Britanijai, orientavosi į Vokietiją, todėl per Antrąjį pasaulinį karą 1941 08 SSRS ir Didžioji Britanija okupavo Iraną ir privertė jį atsistatydinti). Mohamadas Reza Pehlevi, verčiamas aplinkybių, vykdė Sąjungininkams palankią užsienio politiką; 1943 09 Iranas paskelbė karą Vokietijai, bet karo veiksmuose nedalyvavo. Po II pasaulinio karo Mohamadas Reza Pehlevi, siekdamas atsispirti Didžiajai Britanijai ir SSRS, pradėjo orientuotis į Jungtines Amerikos Valstijas. 1946, iš Irano pasitraukus SSRS kariuomenei, numalšino Irano Azerbaidžane ir Kurdistane kilusius separatinius judėjimus. 1949 uždraudė prokomunistinę Liaudies partiją. 1951 ministru pirmininku paskyrė M. Mosadiką, kurio vyriausybė įvedė valstybės kontrolę naftos pramonėje, nacionalizavo Didžiosios Britanijos–Irano naftos bendrovę.

Mohamadas Reza Pehlevi

Nacionalizacijos sukelta krizė naftos ūkyje, M. Mosadiko populiarumas ir bandymai demokratizuoti šalį išgąsdino Mohamadą Reza Pehlevi ir jo aplinką. 1953 08 šacho palaikomas generolas F. Zahedinas įvykdė karinį perversmą ir M. Mosadiką nuvertė (prie to prisidėjo Centrinė žvalgybos agentūra). 1955 Iranas, iki tol laikęsis neutraliteto, prisijungė prie Bagdado pakto, 1960 tapo OPEC nariu. 1961 Mohamadas Reza Pehlevi paleido Medžlisą.

7 dešimtmečio pradžioje įtempta vidaus padėtis, ūkio stagnacija paskatino šachą ir jį palaikančius sluoksnius pradėti reformas, vadinamąją Baltąją revoliuciją (kapitalistinio pobūdžio pertvarkymus ir modernizaciją iš viršaus). Reformos labai paspartino šalies industrializaciją, žemės ūkio ir švietimo plėtrą, bet buvo pernelyg radikalios ir nepakankamai apgalvotos. Jos sukėlė didelę turtinę nelygybę, dalies visuomenės, ypač dvasininkų, nepasitenkinimą, kurie jose įžiūrėjo atsisakymą nuo islamo, Vakarų gyvenimo būdo perėmimą. Be to, Mohamadas Reza Pehlevi reformas įgyvendino prievarta, persekiojo opozicines jėgas. Šalyje prasidėjo masiniai neramumai, kuriems vadovavo dvasininkai.

Šachas nesėkmingai bandė juos nuslopinti jėga ir 1979 01 buvo priverstas bėgti į užsienį. Emigravęs gyveno Egipte, Maroke, Bahamuose.

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką