Mýkolas Lietùvis (lot. Michalo Lituanus, lenk. Michałon Litwin) ? ?, 16 a. lietuvių publicistas, politinis veikėjas.

M. Liubavskio, I. Jonyno spėjimu, Mykolas Lietuvis – Lietuvos didžiojo kunigaikščio dvarionis Mykolas Tiškevičius (1538–39 Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės pasiuntinys Kryme). Pasak J. Ochmańskio, tai – nuo Maišiagalos kilęs bajoras Vaclovas Mikalojaitis (1490–1560).

Nuo 1522 minimas kaip notaras. Apie 1526 pradėjo tarnauti Albertui Goštautui. 1528 ir nuo 1534 iki mirties buvo didžiojo kunigaikščio kanceliarijos sekretorius. 1537 ir 1555–56 – Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės pasiuntinys Maskvoje, 1543 – Kryme.

Lotynų kalba parašė traktatą Apie totorių, lietuvių ir maskvėnų papročius (De moribus Tartarorum, Lituanorum et Moschorum fragmina X, multiplici historia referta apie 1550), dedikavo jį valdovui Žygimantui Augustui. Traktato išliko apie 10 fragmentų, išspausdintų 1615 Bazelyje. Leidėjas J. Greiseris pirmasis pavadino autorių Mykolu Lietuviu. Šios publikacijos ištraukų perspausdinta olandų Elsevierų leidiniuose 1626, 1627, 1632, 1640. Traktato tikslas – Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės santvarkos kritika, skatinimas taisyti, stiprinti valstybę. Traktate lyginama Maskvos kunigaikštystės, totorių ir Lietuvos visuomeninis politinis gyvenimas, papročiai, analizuojamos Lietuvos valstybės smukimo priežastys, kritikuojami ponai ir aukštoji dvasininkija (jų ekonominės ir teisinės privilegijos, savivaliavimas, moralinės ydos), reiškiama užuojauta liaudžiai, propaguojama visų valdinių lygybė, idealizuojamas Lietuvos didysis kunigaikštis Vytautas. Mykolas Lietuvis išdėstė savitą lietuvių romėniškos kilmės teorijos variantą, nurodė lietuvių ir antikinės mitologijos, lietuvių ir lotynų kalbų panašumus (pateikė ir lietuviškų žodžių), siūlė steigti lotyniškas vidurines mokyklas. Jų steigimas argumentuotas tuo, kad lotynų kalba yra gimtoji lietuvių kalba, tam įrodyti pateikti 74 identiško skambėjimo vienareikšmiai lotynų ir lietuvių kalbų žodžiai. Traktato mintys ir stilius rodo autoriaus humanistinį išsimokslinimą ir jį atitinkančią pasaulėžiūrą.

Mykolo Lietuvio traktato Apie totorių, lietuvių ir maskvėnų papročius antraštinis lapas (1615, Baselis; Jogailos universiteto biblioteka)

R: Apie totorių, lietuvių ir maskvėnų papročius dešimt įvairaus istorinio turinio fragmentų Vilnius 1966. L: M. Ročka Mykolas Lietuvis Vilnius 1988; J. Ochmański Michałon Litwin i jego traktat o zwyczajach Tatarów, Litwinów i Moskwiczinów z połowy XVI wieku / Kwartalnik Historyczny 1976, rocznik 83, Nr. 4.

683

-Vaclovas Mikalojaitis; -Venclovas Mikalojaitis; -Mikalojaitis; -Mykolas Tiškevičius

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką