Kalantà Romas 1953 02 22Alytus 1972 05 14Kaunas, Lietuvos pasipriešinimo sovietiniam okupaciniam režimui dalyvis.

Veikla

Dalyvavo Lietuvos antisovietinio pasipriešinimo judėjime. Protestuodamas prieš SSRS okupaciją, 1972 05 14 susidegino Kaune, Muzikinio teatro sodelyje. 1972 05 18 Kauno miesto valdžios ir KGB pareigūnai anksčiau negu buvo numatyta jo palaikus slapta palaidojo Romainių kapinėse. Tokiais veiksmais pasipiktinę žmonės, ypač jaunimas, miesto centre surengė masines eitynes ir demonstracijas; buvo skanduojami antisovietiniai politiniai šūkiai, laisvės Lietuvai reikalavimai, įvyko demonstrantų susidūrimų su milicija ir KGB.

Romas Kalanta

Protesto akcijoms slopinti 05 19 į Kauną buvo atsiųsta LSSR Vidaus reikalų ministerijos specialiųjų karinių dalinių. Įvyko demonstrantų ir kareivių susidūrimų. Daugiau kaip 400 žm. buvo suimta, tardyta, 6 nuteisti kalėti, daugelis žiauriai sumušta.

R. Kalanta tapo pasipriešinimo sovietiniam okupaciniam režimui, kovos dėl Lietuvos nepriklausomybės simboliu. Jo mirtis ir įvykiai Kaune atkreipė pasaulio visuomenės dėmesį į Lietuvos okupaciją. Sovietinės valdžios sudaryta gydytojų psichiatrų komisija konstatavo, kad R. Kalanta buvo psichiškai neįgalus; 1990 atlikta pomirtinė ekspertizė pripažino jį psichiškai sveiku.

paminklas Romui Kalantai Kaune (skulptorius R. Antinis, g. 1946; 2002)

Atminimo įamžinimas ir apdovanojimai

2002 R. Kalantos žuvimo vietoje pastatytas paminklas.

Vyčio Kryžiaus ordino Didysis kryžius (2000, po mirties).

-Romas Kalanta

L: V. Alantas Romas Kalanta: Gyvieji deglai Nemuno slėnyje Cleveland 1976; Romo Kalantos auka: 1972 metų Kauno pavasaris Vilnius 2002.

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką