„Sema“, 1890–2005 veikusi didžiausia spirito gamybos bendrovė Lietuvoje. Būstinė buvo Panevėžyje.

Veikla

Gamino rektifikuotą ir denatūruotą etilo spiritą, alkoholinius gėrimus (vyną, trauktines), mieles, angliarūgštę, buitinės chemijos prekes (langų ploviklius, dezinfekcines priemones, organinius tirpiklius), odekoloną.

20 a. pabaigoje–21 a. pradžioje apie 70 % pagaminto spirito eksportavo į Kazachiją, Latviją ir kitur, apie 30 % buvo sunaudojama Lietuvoje vaistams, actui, alkoholiniams gėrimams, parfumerijos prekėms gaminti. Pajamos 38,5 mln. litų, daugiau kaip 330 darbuotojų (1999).

Istorija

bendrovė St.Montvilo įpėdiniai ir Co. (atvirukas; © Kauno apskrities viešoji biblioteka)

1890 Troškūnų dvarininkas Stanislovas Montvilas įkūrė mielių ir spirito fabriką. Per Pirmąjį pasaulinį karą fabrikas buvo uždarytas, įranga išmontuota ir išvežta į Vokietiją. 1921 atnaujino gamybą kaip bendrovė St. Montvilo įpėdiniai ir Co. SSRS okupacijos metais 1941 bendrovė pertvarkyta į Panevėžio mielių valstybinį fabriką, 1951 – į Panevėžio spirito kombinatą, 1986 – į Panevėžio maisto produktų kombinatą. 1991 kombinatas privatizuotas ir tapo bendrove Sema. 2005 bankrutavo.

St. Montvilo įpėdiniai ir Co.; Panevėžio mielių valstybinis fabrikas; Panevėžio spirito kombinatas; Panevėžio maisto produktų kombinatas; -Sema

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką