Snapchat (angl. snap – akimirksnis + chat – pokalbis, pasikalbėjimas), trumpųjų multimedijos žinučių programėlė ir socialinis tinklas, įkurtas 2011. Šiame tinkle multimedijos žinutė vadinama anglišku terminu snap. Įkūrėjai amerikiečiai Evanas Thomas Spiegelis ir Robertas Cornelius Murphy. Centras – Jungtinės Amerikos Valstijos (Santa Monica, Kalifornijos valstija).

Snapchat logotipas

Snapchat suteikia galimybę keistis nuotraukomis, vaizdo įrašais ir žinutėmis. Pagrindinis šios programėlės išskirtinumas yra tas, kad draugams siunčiamos nuotraukos, vaizdo įrašai ir tekstinės žinutės yra matomi tik tam tikrą nustatytą laiką ir, juos peržiūrėjus, išnyksta. Siuntėjas pats nustato, kiek laiko gavėjas galės matyti gautą turinį. Siunčiamas nuotraukas ir vaizdo įrašus galima redaguoti pridedant komentarus, emocijų lipdukus ir kitus grafinius efektus. Labai svarbi funkcija yra papildytosios realybės (angl. augmented reality) objektų naudojimas. Pvz., nuotraukas arba vaizdo įrašus galima papildyti virtualiais objektais (akiniais, kepurėmis, gyvūnų ausimis ir kitais), virtualiais fonais ar aplinkomis. Tarkime, sėdite savo kambaryje, o žinutės gavėjas mato jus su virtualia kepure, ūsais ir sėdintį paplūdimyje. Iš Snapchat nuotraukų ir vaizdo įrašų serijų galima sukurti savo potyrių istoriją (angl. Stories), ją išsiuntus draugams šią ją gali peržiūrėti per 24 valandas. Istorijos seka dėliojama chronologine tvarka, tai suteikia galimybę geriau pajusti siuntėjo išgyvenimus ir patirtis.

T. p. yra galimybė kasdien peržiūrėti pasirinktų naujienų kanalų specialiai Snapchat vartotojams parengtą turinį su daugybe įdomių nuotraukų, animacijų ir trumpų komentarų. Veikia ir Apple iOS, ir Android sistemoje. Turi apie 210 mln. kasdien prisijungiančių vartotojų (2019), kurie per dieną išsiunčia apie 7 mlrd. žinučių. Snapchat labai populiarus tarp vaikų ir paauglių, todėl kelia susirūpinimą dėl privatumo pažeidimų. Oficialiai programėle Europos Sąjungoje gali naudotis asmenys, sulaukę 13 m. amžiaus.

vaizdas, naudojant Snapchat, su papildytosios realybės objektais

2727

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką