Žeimenys nuo rytinio kranto

Žemenys, ežeras Švenčionių rajono savivaldybės teritorijoje, prie Ignalinos rajono savivaldybės teritorijos ribos, Aukštaitijos nacionaliniame parke, į rytus ir šiaurės rytus nuo Kaltanėnų. Plotas 436,3 hektaro. Ilgis (iš šiaurės į pietus) 12 km, didžiausias plotis 1,6 km (ežeras vingiuotas, primena upę, daugelyje jo vietų juntama srovė). Paviršiaus altitudė 138 metrai. Didžiausias gylis 23,5 m, vidutinis gylis 6,9 metro. Baseino plotas 771,2 km2.

Ežeras rininės kilmės. Kranto linija vingiuota, jos ilgis 34,2 km; Žeimenų šiaurinėje dalyje į rytus ir į vakarus atsišakoja dvi didelės įlankos. Krantai daugiausia aukšti, vietomis yra terasų. Ežerą supa miškai (išskyrus šiaurės vakarinį krantą). 9 salos (iš viso 8,3 ha).

Į Žeimenis įteka Laukupė (iš Laukojo ežero), Kretuona (iš Kretuono ežero), Jaurupė (iš Prūto ežero), iš pietinio galo išteka Žeimena. Šiaurėje Šakarvos upeliu Žeimenys jungiasi su Šakarvų ežeru; Žeimenys priklauso Žeimenos baseinui. Pratakumas 698 %.

Atabradą dengia smėlis, žvyras. Giliau dugne – dumblas. Pakrantėse nendrių ir meldų juosta neištisinė, tik įlankos ir seklumos užžėlusios vandens augalais.

Žeimenys – ornitologinis draustinis (nuo 1967).

Žeimenys

2271

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką