asbestcemenčio pramonė

asbèstcemenčio prãmonė, statybinių medžiagų pramonės šaka, gaminanti asbestcemenčio gaminius iš asbesto ir cemento mišinio. Jungtinių Tautų statistikos metraščiuose prie asbestcemenčio gaminių t. p. priskiriami augalinių pluoštų (celiuliozės ir kitų) ir cemento mišinio gaminiai.

Asbestcemenčio pramonė pasaulyje

Asbestcemenčio gaminius pradėta gaminti 19 a. pabaigoje. Jiems pagaminti naudojama iki 85 % cemento, todėl asbestcemenčio pramonės įmonės paprastai statomos netoli cemento gamyklų, kad sumažėtų cemento transportavimo išlaidos. Daugumą asbestcemenčio gaminių sudaro banguotieji bei lygieji stogų dangos ir apdailos lakštai (šiferis), sienų plokštės, plytelės ir įvairios paskirties vamzdžiai. Dėl pigumo ir palyginti mažo šilumos laidumo asbestcemenčio gaminių gamyba pasaulyje labai išplėtota (1 lentelė), tačiau 20 a. 10 dešimtmetyje daugiausia dėl ekologinių priežasčių labai sumažėjo. Buvusios SSRS statistikos šaltiniai teigė, kad jos asbestcemenčio pramonės produkcija sudarė daugiau kaip pusę pasaulinės gamybos (1960 – 3 mlrd., 1970 – 5,8 mlrd., 1985 – 8,3 mlrd., 1989 – 9 mlrd. sąlyginių šiferio plokščių), tačiau Jungtinių Tautų statistikos metraščiai apie tai duomenų nepateikia.

asbestcemenčio lakštai (šiferis)

1

Asbestcemenčio pramonė Lietuvoje

Lietuvoje asbestcemenčio lakštus (šiferį) 1956–1997 gamino Daugėlių statybinės medžiagos Kuršėnuose ir Akmenės cementas (1993–2000 ir bendrovė Eternit Akmenė) Naujojoje Akmenėje (2 lentelė). Pastaroji bendrovė gamino ir asbestcemenčio vamzdžius. Asbestcemenčio lakštų (šiferio) gamyba draudžiama nuo 2001 pradžios, asbestcemenčio vamzdžių ir movų – nuo 2004 pradžios.

2

2687

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką