askorbo rūgštis

askòrbo rūgšts, vitamnas C, 2,3‑dehidro-L-gulono rūgšties laktonas. Rūgštūs, balti, vandenyje tirpstantys kristalai. Askorbo rūgštis neatspari temperatūros ir deguonies poveikiui, ypač šarminėje terpėje. Sintetinama augaluose ir gyvūnuose, išskyrus žmogų, beždžiones ir jūrų kiaulytes. Askorbo rūgštis su kita forma – dehidroaskorbo rūgštimi – sudaro oksidacijos‑redukcijos sistemą. Tai labai svarbu organizme kai kurioms hidroksilinimo reakcijoms (prokolageno, katecholaminų, aromatinių aminorūgščių, vaistų), geležies ir laisvųjų radikalų apykaitai. Žmogaus organizmo paros norma 50–100 mg askorbo rūgšties, perteklius šalinamas su šlapimu. Daugiau askorbo rūgšties reikia nėščioms, maitinančioms moterims, sunkiai dirbantiems, ligoniams, jos stoka sukelia silpnumą, mažakraujystę, dantenų kraujavimą, sumažėja atsparumas įvairioms ligoms. Nuolat stokojant askorbo rūgšties susergama skorbutu. Daugiausia askorbo rūgšties yra uogose (ypač erškėčių, juodųjų serbentų), citrusiniuose vaisiuose, kopūstuose.

2209