aštuondañtiniai (Octodontidae), graužikų (Rodentia) būrio žinduolių šeima. 5 gentys, 8 rūšys. Paplitę Pietų Amerikos sausuose slėniuose ir kalnuose (iki 3500 m aukščio). Kūno ilgis 12–20 cm, uodegos 4–18 cm, masė iki 150 g. Panašūs į žiurkes, bet kailis ilgesnis, tankesnis ir švelnesnis. Priekinių galūnių pirmas pirštas redukuotas. Skruostinių dantų malamasis paviršius aštuoniukės pavidalo. Minta augalais, kai kurios rūšys kaupia maisto atsargas. Patelė per metus veda 2 vadas po 2–5 jauniklius. Gyvena kolonijomis urvuose, po akmenimis, uolų plyšiuose.

2656