paprastasis aštuonkojis

aštuonkõjai (Octopoda), galvakojų moliuskų (Cephalopoda) klasės bestuburių gyvūnų būrys. Apie 200 rūšių. Paplitę vandenynuose ir jūrose. Turi 8 čiuopiklius (iš to kilo pavadinimas). Bendras ilgis iki 6,5 m, čiuopikliai iki 5 metrų. Ant čiuopiklių dviem eilėmis išsidėstę siurbtukai. Akys gerai išsivysčiusios. Turi didelę rašalinę liauką, išskiriančią tamsų skystį, kuris maskuoja gyvūną. Plaukia reaktyviniu būdu iš mantijos ertmės išstumdami vandenį. Gyvena tiek gelmėse, tiek seklesniuose vandenyse. Minta krabais ir žuvimis. Paprastojo aštuonkojo (Octopus vulgaris) kūnas iki 3 m ilgio, masė iki 25 kilogramų. Valgomas.

3030