atgalinis įstatymo galiojimas

atgalnis įstãtymo galiójimas, įstatymo ar kito norminio teisės akto galios išplėtimas santykiams ir veiksmams, atsiradusiems iki jo įsigaliojimo.

Taikymas

Paprastai norminiai teisės aktai atgal negalioja, tai yra taikomi tik tiems visuomeniniams santykiams, kurie atsiranda aktui įsigaliojus. Atgalinę galią turi švelnesnis baudžiamasis įstatymas, panaikinantis veikos nusikalstamumą, švelninantis bausmę arba kitokiu būdu lengvinantis veiką padariusiojo asmens padėtį.

Griežtesnis baudžiamasis įstatymas, nustatantis veikos nusikalstamumą, griežtinantis bausmę arba kitaip sunkinantis veiką padariusiojo asmens teisinę padėtį, grįžtamosios galios neturi. Išimtis – baudžiamieji įstatymai, kuriuose nurodyta, kad jie galioja atgal (pvz., dėl genocido, karo nusikaltimų, nusikaltimų žmoniškumui). Jei norminiam teisės aktui suteikiama atgalinė galia, tai nurodoma pačiame akte.

Reglamentavimas Lietuvoje

Lietuvoje (skirtingai nei tarptautiniuose teisės aktuose) nuo 1998 genocidu laikomi ir baudžiamoji atsakomybė taikoma ir už tuos veiksmus, kuriais siekiama fiziškai sunaikinti visus ar dalį žmonių, priklausančių bet kuriai socialinei ar politinei grupei. Dėl šios priežasties griežtesnio baudžiamojo įstatymo galiojimas atgal negali būti pritaikytas veikoms, kurios buvo padarytos iki tol, kol nebuvo nustatyta baudžiamoji atsakomybė už žmonių, priklausančių socialinei ar politinei grupei, genocidą. Griežtesnio baudžiamojo įstatymo galiojimas atgal netapatinamas su patraukimo baudžiamojon atsakomybėn senaties netaikymu.

2238

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką