atviróji kolònija, specialaus režimo įstaiga, skirta laisvės atėmimo bausme už neatsargius ir nesunkius tyčinius nusikaltimus nuteistiems pilnamečiams asmenims laikyti bei socialinei reabilitacijai.

Būdingas režimas

Nuteistieji atvirojoje kolonijoje laikomi be apsaugos (bet prižiūrimi), nuo kėlimosi iki miego laiko gali laisvai vaikščioti nustatytoje teritorijoje, su savimi turėti pinigų (jais naudotis be apribojimų) ir vertingų daiktų, neribotai gauti pasimatymų, pašto ir perduodamų siuntinių, gyventi su savo šeima šalia atvirosios kolonijos esant būsto sąlygoms, atvirosios kolonijos administracijai leidus be priežiūros išvykti už atvirosios kolonijos ribų, neturintys galiojančių nuobaudų kas tam tikrą laikotarpį kelioms paroms ar per atostogas vykti į namus.

Lietuvoje

Kalėjimų departamento pareigūnai atlieka kratą Pravieniškių pataisos namuose-atvirojoje kolonijoje (2018)

Bausmių vykdymo kodekse (2002, įsigaliojo 2003) nustatyta, kad atsižvelgdamas į kaltininko asmenybę, padaryto nusikaltimo pobūdį ir pavojingumą teismas gali skirti terminuotą laisvės atėmimą atvirojoje kolonijoje. Vienoje atvirojoje kolonijoje gali būti laikomi nuteistieji vyrai ir moterys. Pagal Pataisos įstaigų vidaus tvarkos taisykles (2003) atvirojoje kolonijoje yra bendrabučiai, prižiūrėtojų patalpos, valgykla, parduotuvė, asmens sveikatos priežiūros įstaiga, technikos kabinetai, biblioteka, patalpos kultūriniams renginiams, skalbykla, sanitarinė švarykla su dušine ir dezinfekcijos kamera, nuteistųjų asmeninių daiktų saugojimo kamera, baudos izoliatorius ir viešbutis atvykusiesiems į pasimatymą su nuteistaisiais. Gyvenamojoje vietovėje esanti atviroji kolonija aptveriama tvora su kontrolės ir praleidimo punktu. Nuteistieji laisvu nuo darbo laiku gali užsiimti individualia darbine, kūrybine ar kita veikla.

Stropiai dirbantys nuteistieji per 1 metus turi teisę į 14 dienų nemokamas atostogas (suteikiamos atlikus 11 mėnesių bausmės laikotarpio), įskaitomas į bausmės atlikimą, per jas gali parvykti į namus. Apie jo išvyką į namus (išleidžiamas atvirosios kolonijos direktoriaus įsakymu) turi būti pranešta prokurorui ir vietovės, į kurią jis vyksta, policijos komisariatui.

2020 veikė Pravieniškių pataisos namai – atviroji kolonija.

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką