dezinfèkcija (dez…+ infekcija), dezinfekãvimas, aplinkoje esančių ir infekcines ligas sukeliančių mikrobų naikinimas. Skiriama profilaktinė ir židininė dezinfekcijos.

Profilaktinė dezinfekcija

Daroma nuolat (jei ir nėra sergančiųjų infekcinėmis ligomis) žmonių susitelkimo vietose (prekybos, visuomeninio maitinimo, mokymo, gydymo įstaigose, pirtyse, stotyse), gyvulininkystės fermose, gyvulinės kilmės žaliavų perdirbimo įmonėse. Profilaktinei dezinfekcijai priskiriama pieno pasterizavimas ir vandens chloravimas.

Židininė dezinfekcija

Daroma infekcinės ligos židinyje; ji būna einamoji ir baigiamoji. Einamoji dezinfekcija daroma ligonio aplinkoje (ligoninėje, namuose) per visą jo buvimo laiką. Baigiamoji dezinfekcija būna vienkartinė; ji daroma ligoniui išvykus iš patalpos (jam pasveikus ar mirus). Dezinfekuojama fiziniu (plaunama, virinama, kaitinama didelio slėgio vandens garų arba sauso karšto oro kamerose, pasterizuojama, švitinama ultravioletine spinduliuote), cheminiu (naudojami antiseptikai) ir biologiniu (anaerobiniu ir aerobiniu – vandens valymo įrenginiuose ir biologinės oksidacijos tvenkiniuose dezinfekuojami nutekamieji vandenys) būdu.

židininė dezinfekcija

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką