dialzė (gr. dialysis – atskyrimas), skirtingos molekulinės masės medžiagų perskyrimas tirpaluose, pagrįstas skirtingu jų difuzijos greičiu per puslaides membranas iš koncentruotų į praskiestus tirpalus.

Puslaidės membranos praleidžia mažas molekules ir jonus, tačiau sulaiko koloidines daleles ir makromolekules. Paprasčiausias dializės įrenginys – dializatorius (indas, pertvertas kolodijaus, celofano, augaline, gyvuline ar polimerine plėvele). Dializės greitis priklauso nuo membranos ploto, tirpalo temperatūros, maišymo, slėgių skirtumo skirtingose membranos pusėse. Dializė, vykstanti elektriniame lauke, vadinama elektrodialize. Ji atliekama elektrodializatoriuje, kurį sudaro kelios kameros, atskirtos katijoninėmis membranomis, praleidžiančiomis tik katijonus, ir anijoninėmis, praleidžiančiomis tik anijonus. Dialize naudojamasi technologiniuose procesuose (dirbtinio pluošto, biocheminių preparatų gamyboje, nuotekoms valyti, jūros vandeniui gėlinti, cukraus tirpalams, cheminiams elementams perskirti, druskoms gauti iš druskingo vandens, tirpalams koncentruoti), hidrometalurgijoje, branduolinėje technikoje.

ligonis prijungtas prie dializės vamzdelio (2012)

Dializė medicinoje

Dializė naudojama gydant inkstų nepakankamumą, apsinuodijimus. Skiriama ekstrakorporinė dializė (skysčiai paimami iš organizmo, apvalomi dializatoriuje ir grąžinami į organizmą) ir intrakorporinė (dializuojantis tirpalas suleidžiamas į organizmo ertmes). Dažniausiai naudojamas ekstrakorporinės dializės būdas – hemodializė, rečiau naudojama limfodializė (limfa teka pro krūtininio limfinio latako fistulę). Iš intrakorporinės dializės būdų praktikoje naudojama peritoninė dializė – dializuojantis tirpalas suleidžiamas į pilvaplėvės ertmę. Kenksmingos medžiagos per pilvaplėvę, kuri funkcionuoja kaip pusiau laidi membrana, pereina į tirpalą, jis ištraukiamas ir keičiamas kitu. Ne tokie efektyvūs būdai – pleuros, virškinamojo trakto dializė – naudojami retai. 1913 J. Abelis (Jungtinės Amerikos Valstijos) taikė dializę kraujo sudedamosioms dalims tirti. Jo sukurtas aparatas buvo panaudotas kuriant dirbtinį inkstą.

-elektrodializė

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką