arti plonojo lęšio optinės ašies esančio objekto tikrasis apverstas ir padidintas atvaizdas; AB – objektas, AB′ – atvaizdas, LL′ – lęšis, F, F′ – lęšio židiniai

ddinimas, reiškinys, kuris rodo, kiek kartų optinės sistemos sukurto atvaizdo tiesiniai ir kampiniai matmenys yra didesni (mažesni) už paties daikto atitinkamus matmenis. Tiesinis skersinis didinimas β yra atvaizdo atkarpos, statmenos sistemos optinei ašiai, ilgio l′ ir atitinkamos daikto atkarpos ilgio l dalmuo β = l′/l. Jei |β| > 1, sistema vaizdą didina, jei |β| < 1 – mažina. Tiesinis išilginis didinimas α lygus lygiagrečios su optine ašimi atkarpos Δx′ atvaizdų erdvėje ir atitinkamos atkarpos Δx daiktų erdvėje santykiui: α = Δx' / Δx. Kampinis didinimas γ – spindulio atvaizdų erdvėje polinkio į optinę ašį kampo u′ tangento ir jo jungtinio spindulio daiktų erdvėje polinkio kampo u tangento dalmuo: γ = tan u' / tan u. Dydžius α, β, γ sieja lygybė αγ = β.

Kai optinė sistema yra ore, γ = 1/β, t. y. kampinis didinimas yra atvirkščias tiesiniam didinimui. Tai reiškia, kad kuo didesnis tiesinis didinimas, tuo siauresni šviesos pluošteliai, kuriantys atvaizdą, ir mažesnė atvaizdo apšvieta. Skersinis didinimas – svarbi projekcinių optinių prietaisų charakteristika. Išilginis didinimas apibūdina erdvinio objekto atvaizdo aiškumą ekrane. Kampinis didinimas labai svarbus stebint tolimus objektus, nusako teleskopų optines sistemas.

1333

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką