didžioji zylė

didžióji zýlė (Parus major), žvirblinių paukščių (Passeriformes) būrio, zylinių (Paridae) šeimos paukštis. Didžioji zylė paplitusi Eurazijoje ir Šiaurės Afrikoje. Kūno ilgis apie 13 cm, masė apie 18 g. Viršugalvis, gerklė ir pagurklis juodi, skruostai balti; sparnai ir uodega melsvi, nugara gelsvai žalia, pilvas geltonas, tik juostelė per krūtinę ir pilvo vidurį bei pauodegys – juodi. Lietuvoje dažna. Nemažai vietinės kilmės didžiųjų zylių yra sėslios, daugiausia migruoja pirmamečiai paukščiai. Rudenį per Lietuvą masiškai migruoja šiauresnių kraštų didžiosios zylės. Minta augalais ir gyvūnais (daugiausia vabzdžiais). Peri uoksuose ir inkiluose gyvenvietėse, soduose ir įvairiuose miškuose. Deda 8–12 baltų, išmargintų rudomis dėmėmis kiaušinių. Peri 1–2 kartus per metus; antroji vada mažesnė. Didžioji zylė labai naudinga.

didžioji zylė

-zylė