dirbtnis sąnarỹs, įtaisas, kuriuo pakeičiamas sunkios traumos ar ligos pažeistas ir negalintis atlikti savo funkcijos sąnarys. Dirbtinis sąnarys įstatomas po sąnarinių kaulų galų sunkių skeveldrinių lūžių, šiuos kaulus ardančių ligų, kaulų navikų, sunkios artrozės ar kitų degeneracinių sąnarių ligų, kai ligonį nuolat vargina skausmai, o sąnarys darosi mažai paslankus arba visiškai nejudrus.

Dirbtinis sąnarys gaminamas iš tam tikrų metalų (chromo, kobalto, molibdeno, nikelio, titano) lydinių; daromi ir keraminiai dirbtiniai sąnariai. Pirštakaulių dirbtiniai sąnariai dažniausiai gaminami iš gumos ir silikoninio audinio. Dažnai naudojami dirbtiniai sąnariai, padengti specialiomis polimerinėmis medžiagomis, kurios pasižymi minimalia trintimi, kaip ir natūralus kaulų sąnarinius paviršius dengiantis kremzlinis audinys. Protezuojami klubo, kelio, rečiau – peties, alkūnės ar rankos pirštų sąnariai. Ilgainiui dirbtinis sąnarys organizme ima irti; kaulas, reaguodamas į kaulų čiulpų kanale esančios dirbtinio sąnario dalies spaudimą, rezorbuojasi, tirpsta. Dirbtinis sąnarys ima klibėti, tai sukelia skausmą. Tokį dirbtinį sąnarį tenka pašalinti. Dėl to dirbtinio sąnario vengiama dėti jauniems žmonėms. Tokia operacija retai daroma ir labai seniems, nusilpusiems ar sergantiems kitomis ligomis ligoniams.

klubo dirbtinis sąnarys: 1 – metalinė dirbtinės gūžduobės dalis, 2 – polietileninė dirbtinės gūžduobės dalis, 3 – dirbtinė šlaunikaulio galvutė, 4 – dirbtinis šlaunikaulio kaklelis, 5 – kojytė

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką