karčiuotasis dygliatriušis

dygliatriušniai (Hystricidae), graužikų (Rodentia) būrio žinduolių šeima. 13 rūšių. Gyvena tropinio ir subtropinio klimato juostos miškuose, kalnuose ir dykumose. Ilgis 38–90 cm, masė 2–27 kg. Nugara, uodega ir šonai apaugę dygliais. Veiklūs naktį. Kasa iki 3,5 m gylio urvus, kartais įsitaiso svetimuose. Minta vaisiais, požeminėmis augalų dalimis, žieve, kartais kenkia daržams ir kukurūzų pasėliams. Kasmet veda 1–3 vadas, dažniausiai po 2 jauniklius. Užkaukazėje, Vidurinės Azijos pietinėje dalyje aptinkamas baltauodegis dygliatriušis (Hystrix leucura; kūno masė iki 15 kg, dygliai iki 40 cm ilgio ir 0,5 cm storio). Viduržemio jūros šalyse dažnas karčiuotasis dygliatriušis (Hystrix cristata; iki 68 cm ilgio, 15 kg masės).

karčiuotasis dygliatriušis

-dygliatriušis