evoliucionzmas, antropologijos ir etnologijos teorinė kryptis.

H. Spenceriui ėmus taikyti socialdarvinizmą socialiniams mokslams evoliucionizmo idėjos 19 a.–20 a. pradžioje ėmė plisti tarp Jungtinių Amerikos Valstijų (L. H. Morganas) ir Didžiosios Britanijos (E. B. Tyloras, J. G. Frazeris) antropologų. Remiantis vadinamuoju psichinės žmonijos vienovės principu teigta, kad žmonių visuomeninė ir kultūrinė raida užkoduota plėtotis universaliomis pakopomis kylančia linija: nuo pirmykščių į civilizuotas visuomenes (dėl technologijų, pragyvenimo būdų ir priemonių tobulėjimo – L. H. Morganas), nuo pirmapradžių į sudėtingas kultūras (dėl pažinimo ir žinojimo tobulėjimo – E. B. Tyloras). Evoliucionizmo atstovai pradėjo taikyti vadinamąjį gyvuojančių liekanų, arba atgyvenų, metodą, pagal kurį iš dabartinėse kultūrose ir visuomenėse išlikusių pirmykščių dalykų, nors ir netekusių prasmės, galima rekonstruoti ankstesnes visuomenės evoliucijos pakopas. Plačiai taikė ir lyginamąjį metodą, leidžiantį lyginti atokias ir niekuo nesusijusias visuomenes bei kultūras (pavyzdžiui, senovės graikus su Amerikos indėnais huronais), kaip lygiagrečiai besiplėtojančias dėl vadinamosios žmogiškojo proto raidos viena linija. Iki 19 a.–20 a. pradžios išlikusios vadinamosios primityvios gentys buvo laikomos gyvosiomis fosilijomis, pagal jų lygį siūlyta rekonstruoti to meto pažangiausių visuomenių ankstyvąsias raidos pakopas.

20 a. viduryje neoevoliucionizmo pavadinimu atgimęs evoliucionizmas darė įtaką ekologinės ir kultūrinės (Julianas Stewardas, L. A. White’as, M. Harrisas), marksistinės (Maurice Godelier, Roy Rappaportas) ir sociobiologinės (E. Wilsonas) krypties socialinei bei kultūrinei antropologijai ir Rytų Europos (ypač marksistine ideologija paremtai) etnologijai.

21 a. pradžioje evoliucionizmas dažnai laikomas metodologiškai neefektyviu, kadangi nesiremia tiesioginiais etnografiniais esamų visuomenių ir kultūrų tyrimais, prieštarauja kulttūros reliatyvizmui, nes raidos lygio kriterijais lygina pasaulio kultūras bei visuomenes ir taip jas supriešina.

1835

socialinis evoliucionizmas; -neoevoliuocionizmas

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką