gaisrnė saugà, priešgaisrnė apsaugà, techninės (gaisrinė technika) ir organizacinės priemonės gaisrui išvengti ir gesinti. Išankstinės gaisrinės saugos priemonės numatomos projektuojant pastatą ar kitą statinį, derinant miesto, gyvenvietės generalinį planą, parenkant statybos vietą. Dažniausiai atsižvelgiama į veikiančias gaisrinės saugos taisykles, konkrečias sąlygas, apkrovas (per gaisrą veikiančias statinius ir statybines konstrukcijas), t. p. tų statinių atsparumą ugniai. Taip nustatomi atstumai tarp pastatų, numatomos specialios konstrukcijos (gaisrasienės, gaisrui atsparios pertvaros, perdangos, durys, vartai, langai, liukai ir kita), lemiančios pastato atsparumą ugniai, apdaila.

gaisrinis hidrantas Druskininkuose

gaisrinės saugos įranga ir priemonės: a, c – gaisrinės saugos ženklai (gesintuvas, gaisro aliarmo skelbimo vieta), b – žarna, d – gaisrinis hidrantas, e – gesintuvas

Svarbu parinkti tinkamą stogo konstrukciją (kuo jis statesnis, tuo labiau ugnis plinta į viršų), naudoti ne tokias degias stogo dangas, hidroizoliacines ir garso bei šilumos izoliacijos medžiagas, apdoroti antipirenais ar tepti apsauginėmis pastomis laikančiąsias konstrukcijas. Pastate turi būti numatyta gaisro signalizacija (automatinės gaisro gesinimo, informavimo sistemos), įrengti apsaugos nuo žaibo ir jo antrinių poveikių įrenginiai, t. p. numatyta saugi ir greita žmonių evakuacija iš pastato, techninės priemonės gaisrui lokalizuoti ir likviduoti. Gaisrus gesina miestų, objektų sukarinti gaisrinės saugos daliniai, jos padaliniai, profesionalų daliniai, savivaldybių ugniagesių komandos, objektų ir žinybų daliniai.

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką