galvos smegenų sužalojimai

galvõs smegen sužalójimai, galvos smegenų funkcijos ir (arba) struktūros pažeidimai. Skirstomi į difuzinius (sukrėtimas) ir lokalinius (sumušimas, įvairios lokalizacijos intrakranialinės kraujosruvos, kaukolės lūžiai ir kita).

Galvos smegenų sukrėtimas

Galvos smegenų sukrėtimas (commotio cerebri) – sąmonės sutrikimas dėl lengvo trauminio galvos smegenų sužalojimo. Būdinga sumišimas (apsiblausęs žvilgsnis, nerišli, sulėtėjusi kalba ir reakcijos, neprasmingi sakiniai, išsiblaškymas, nuovokos apie vietą ar laiką praradimas, sutrikusi eisena, verksmingumas), amnezija (atminties sutrikimas) arba sąmonės netekimas. Sąmonė gali sutrikti iš karto po traumos arba po kelių minučių. Makroskopinių arba mikroskopinių galvos smegenų pokyčių nebūna. Simptomų priežastis yra neuronų funkcijos sutrikimas, trunkantis iki 7–10 parų. Vėliau daliai ligonių atsiranda posukrėtiminis sindromas – galvos skausmas, eisenos, regos, dėmesio, atminties, miego sutrikimai, ūžimas ausyse, nuotaikos pokyčiai, greitas nuovargis, dirglumas, lytinio potraukio susilpnėjimas ir kita. Jam užsitęsus dažnai reikia psichologo, psichiatro pagalbos ar gydymo. Po dauginių sukrėtimų, pvz., boksininkai gali susirgti lėtine traumine encefalopatija, kurios sunkiausia forma yra dementia pugilistica, kai nustatomi kognityviniai sutrikimai (demencija), asmenybės pakitimai (patologinis pavydas, alkoholizmas, paranoja), judesių sutrikimai. Tiriant smegenis nustatoma jų atrofija, kartais amiloidinė angiopatija.

Galvos smegenų sumušimas

Galvos smegenų sumušimas (contusio cerebri) – vidutinio sunkumo ir sunkus trauminis galvos smegenų sužalojimas, po kurio nustatomi smegenų makroskopiniai pokyčiai. Sąmonės netekimo trukmė būna įvairi. Židininė neurologinė simptomatika priklauso nuo sumušimo vietos ir dydžio. Dažniausiai pažeidžiamos smilkinio, kaktos ir pakaušio skiltys. Nuo smūgio smegenys pasislenka kaukolės viduje ir atsimuša į kaulų nelygumus, smūgio vietoje arba jam priešingoje pusėje žūva smegenų audinys, susidaro kraujosruvų. Gali atsirasti epilepsija, galvos smegenų vandenė. Ligoniai dažn. gydomi konservatyviai. Operuojama, jei dėl sumušimo didėja smegenų pabrinkimas ir gresia smegenų įstrigimas.

Kaukolės lūžiai

Kaukolės lūžių simptomatika ir gydymas (konservatyvus ar chirurginis) priklauso nuo lokalizacijos.

2695

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką