gyvenamieji namai Yogyakartoje (Javos sala)

ryžių terasos (Bali sala)

moterys sodina ryžių sodinukus (netoli Yogyakartos, Javos sala, 2012)

moterys pina tradicinius baliečių krepšius (Tampaksiring, Bali sala)

indoneziẽčiai, Indonezijos gyventojai – indoneziečių kalbų grupės tautos (apie 96%) ir kiti Indonezijos piliečiai (nepriskiriami Indonezijoje gyvenantys, bet pilietybės neturintys užsieniečiai). Iš viso Indonezijoje gyvena apie 260 mln. indoneziečių (2018).

Įvairūs šaltiniai nurodo skirtingą (nuo 90 iki 367) tautų skaičių, nes kartais gausiųjų tautų didesnės subetninės grupės laikomos atskiromis tautomis ir tautomis nelaikomos Indonezijos džiunglėse gyvenančios ir pirmykštę buitį išlaikiusios negausios gentys. Etninė klasifikacija ir statistika sudėtinga, nes iki 1950 šalyje nebuvo leidžiama svarstyti tautiškumo problemos, tautybė nežymėta ir per vėlesnius surašymus. Indonezijoje būta daug etninių konfliktų, todėl valdžia propaguoja (valstybinės indoneziečių kalbos pagrindu) indoneziečių nacijos idėją.

Gausiausios iš indoneziečių kalbų grupės tautų yra javiečiai (sudaro apie 52 % indoneziečių), sundai, madūriečiai. Iš viso daugiau kaip 15 tautų turi po daugiau kaip vieną milijoną žmonių (be minėtų, ačiai, baliečiai, bandžarai, batakai, bugiai, dajakai, makasarai, taradžiai, sasakai ir kiti). Irian Jay gyvena melaneziečiai ir papuasai, nepriklausantys indoneziečių kalbų grupei.

Pagal religiją apie 87 % indoneziečių – musulmonai (daugiau kaip 99 % sunitai), 7 % – protestantai, 3 % – katalikai, yra kitų konfesijų krikščionių, hinduistų, budistų ir kitų.

Pagrindinis tradicinis verslas – atogrąžų ariamoji (kai kur išlikusi ir lydiminė) žemdirbystė, taip pat verčiamasi medžiokle, rinkimu, jūrų pakrantėse – žvejyba. Auginami ryžiai, kokosai, dioskorėjos, kolokasijos. Iš tradicinių amatų labiausiai paplitę audimas, pynimas, papuošalų gamyba.

batakų vaikai (2004, Sumatros sala)

709

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką