Lietuvos valstybės apdovanojimai

Lietuvõs valstýbės apdovanójimai

Vytauto Didžiojo ordinas (įsteigtas 1930) su Aukso grandine (fragmentas)

Vytauto Didžiojo ordino su Aukso grandine žvaigždė

Vytauto Didžiojo ordino Didysis kryžius (vyrams, aversas)

Vytauto Didžiojo ordino Didžiojo kryžiaus žvaigždė

Vytauto Didžiojo ordino Komandoro didysis kryžius (moterims, aversas)

Vytauto Didžiojo ordino Komandoro didžiojo kryžiaus žvaigždė

Vytauto Didžiojo ordino Komandoro kryžius (vyrams, aversas)

Vytauto Didžiojo ordino Karininko kryžius (aversas)

Valstybės apdovanojimų sistema

Lietuvos Respublikos valstybės apdovanojimai yra pasižymėjimo ženklai, skirti pasižymėjusiems asmenims, kariniams daliniams ar gyvenvietėms pagerbti. Valstybės apdovanojimų sistemą (pagal 2002 įstatymą) sudaro 4 ordinai – Vytauto Didžiojo ordinas, Vyčio Kryžiaus ordinas, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordinas (Gedimino ordinas) ir ordinas Už nuopelnus Lietuvai, t. p. Vyčio Kryžiaus ordino vėliava ir 6 medaliai – Žūvančiųjų gelbėjimo kryžius, keturių ordinų (Vytauto Didžiojo, Vyčio Kryžiaus, Gedimino ir Už nuopelnus Lietuvai) medaliai ir Sausio tryliktosios atminimo medalis. Aukščiausias Lietuvos valstybės apdovanojimas yra Vytauto Didžiojo ordinas su aukso grandine (jį Lietuvos Respublikos Seimo pirmininkas įteikia ir išrinktam bei pradedančiam eiti valstybės vadovo pareigas Lietuvos Respublikos Prezidentui po šio priesaikos). Vyčio Kryžiaus ordino vėliava yra karinio dalinio, miesto ar kitokios gyvenvietės vėliava, papuošta Vyčio Kryžiaus juosta; taip apdovanojami kariniai daliniai, miestai ar kitos gyvenvietės už karinius ar šalies gynybos nuopelnus.

Vytauto Didžiojo ordino Riterio kryžius (aversas)

Visų ordinų ženklai pagal svarbą skirstomi vienodai: Ordinas su Aukso grandine (tokį ženklą turi tik Vytauto Didžiojo ordinas), Didysis kryžius (1 laipsnio ordinas), Komandoro didysis kryžius (2 laipsnio ordinas), Komandoro kryžius (3 laipsnio ordinas), Karininko kryžius (4 laipsnio ordinas), Riterio kryžius (5 laipsnio ordinas).

1

Apdovanojimų nešiojimas

Apdovanojant Didysis kryžius kabinamas ant muaro (specialiai austo šilko) juostos, Komandoro didysis ir Komandoro kryžiai – ant muaro kaspino, Karininko ir Riterio kryžiai – ant muaro kaspinėlio. Aukščiausių laipsnių apdovanojimų sudedamoji dalis yra tų ordinų žvaigždė. Vietoj ordinų ir medalių nešiojama ir jų miniatiūros (sumažinti ordinų ženklų ir medalių variantai), juostelės arba rozetės (iš kaspinėlio padaryti sutartiniai ženklai ordino laipsniui žymėti). Ordinu apdovanotas asmuo vadinamas to ordino kavalieriumi. Ordinai ir medaliai nešiojami pagal nustatytas taisykles.

Vyčio Kryžiaus ordino (įsteigtas 1927) Didysis kryžius (vyrams, aversas)

Vyčio Kryžiaus ordino Didžiojo kryžiaus žvaigždė

Vyčio Kryžiaus ordino Komandoro didysis kryžius (vyrams, aversas), jo žvaigždė tokia pati kaip Didžiojo kryžiaus

Vyčio Kryžiaus ordino Komandoro kryžius (vyrams, aversas)

Vyčio Kryžiaus ordino Karininko kryžius (aversas)

Apdovanojimų svarbumo eilė

2002 įstatymu (įsigaliojo 2003) nustatyta tokia valstybinių ordinų, medalių ir kitų pasižymėjimo ženklų svarbumo eilė: Vytauto Didžiojo ordinas su Aukso grandine, Vyčio Kryžiaus ordino Didysis kryžius, Vytauto Didžiojo ordino Didysis kryžius, Gedimino ordino Didysis kryžius, Ordino Už nuopelnus Lietuvai Didysis kryžius, Vyčio Kryžiaus ordino Komandoro didysis kryžius, Vytauto Didžiojo ordino Komandoro didysis kryžius, Gedimino ordino Komandoro didysis kryžius, Ordino Už nuopelnus Lietuvai Komandoro didysis kryžius, Vyčio Kryžiaus ordino Komandoro kryžius, Vytauto Didžiojo ordino Komandoro kryžius, Gedimino ordino Komandoro kryžius, Ordino Už nuopelnus Lietuvai Komandoro kryžius, Vyčio Kryžiaus ordino Karininko kryžius, Vytauto Didžiojo ordino Karininko kryžius, Gedimino ordino Karininko kryžius, Ordino Už nuopelnus Lietuvai Karininko kryžius, Vyčio Kryžiaus ordino Riterio kryžius, Vytauto Didžiojo ordino Riterio kryžius, Gedimino ordino Riterio kryžius, Ordino Už nuopelnus Lietuvai Riterio kryžius, Žūvančiųjų gelbėjimo kryžius, Vyčio Kryžiaus ordino medalis, Vytauto Didžiojo ordino medalis, Gedimino ordino medalis, Ordino Už nuopelnus Lietuvai medalis ir Sausio tryliktosios atminimo medalis.

Vyčio Kryžiaus ordino Riterio kryžius (aversas)

Apdovanojimų skyrimo tvarka

Valstybės apdovanojimų skyrimo tvarką nustato 2002 Lietuvos Respublikos valstybės apdovanojimų įstatymas, pakeitęs 1930 ir 1991 Ordinų, medalių ir kitų apdovanojimų įstatymą. Apdovanojamųjų kandidatūras svarsto Lietuvos valstybės apdovanojimų taryba – Lietuvos Respublikos Prezidento sudaroma visuomeninė patariamoji institucija. Ją trejiems metams sudaro Prezidentas iš devynių ordino kavalierių. Valstybės apdovanojimus, dažniausiai vasario 16 dieną ir liepos 6 dieną, skiria Prezidentas, jų etalonus saugo Lietuvos valstybės ordinų kancleris (juo yra Prezidento kanceliarijos kancleris).

Gedimino ordino (įsteigtas 1927) Didysis kryžius (vyrams, aversas)

Teisę teikti kandidatus apdovanoti Vytauto Didžiojo, Gedimino, Vyčio Kryžiaus, Už nuopelnus Lietuvai ordinų Didžiaisiais ir Vyčio Kryžiaus ordino Komandoro didžiuoju kryžiumi turi Lietuvos Respublikos Vyriausybė, teikti kandidatus apdovanoti Vytauto Didžiojo, Gedimino ir Už nuopelnus Lietuvai ordinų kitais laipsniais ir medaliais – Seimo Pirmininkas ir jo pavaduotojai, Ministras Pirmininkas, Vyriausybės nariai, teikti apdovanoti Vyčio Kryžiaus ordino Komandoro, Karininko ir Riterio kryžiais bei šio ordino medaliu – krašto apsaugos, teisingumo ir vidaus reikalų ministrai. Valstybės apdovanojimai užsienio valstybių piliečiams turi būti suderinti su užsienio reikalų ministru. Prezidentas gali apdovanoti valstybiniais apdovanojimais ir be minėtų institucijų bei pareigūnų teikimo. Jeigu apdovanotųjų veikla žemina apdovanotojo vardą, Prezidentas gali juos išbraukti iš ordinų kavalierių arba medaliais ir kitais pasižymėjimo ženklais apdovanotųjų sąrašo.

Gedimino ordino Didžiojo kryžiaus žvaigždė

Gedimino ordino Komandoro didysis kryžius (vyrams, aversas), jo žvaigždė tokia pat kaip ir Didžiojo kryžiaus

Gedimino ordino Komandoro kryžius (vyrams, aversas)

Gedimino ordino Karininko kryžius (aversas)

Gedimino ordino Riterio kryžius (aversas)

Istorija

Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovai valstybei ar asmeniškai jiems nusipelniusius asmenis dažniausiai apdovanodavo materialiai – žemės sklypu, priklausomais valstiečiais, skirdavo beneficiją ar kitaip, kartais skirdavo į aukštesnes pareigas, nuo 15 amžiaus pradžios skirdavo didžiojo kunigaikščio rūmininkais, suteikdavo aukštesnį rūmininko titulą.

ordino Už nuopelnus Lietuvai (įsteigtas 2002) Didysis kryžius (vyrams, aversas)

Abiejų Tautų Respublikos valdovai nuo 18 amžiaus pradžios ėmė kurti modernesnę apdovanojimų sistemą. 1705 Augustas II įsteigė Baltojo erelio ordiną, 1765 Stanislovas Augustas – Šventojo Stanislovo ordiną, 1792 – Virtuti Militari ordiną. Šis ordinas buvo teikiamas už karinius nuopelnus, averse – Erelis, reverse – Vytis. Rusijos imperijos reikalavimu 1794 panaikintas, 1807 Varšuvos kunigaikštystėje atkurtas, buvo 5 klasių (spėjama, kad jo pavyzdžiu naudotasi 1918–40 kuriant ir atnaujinant Vyčio Kryžiaus ordiną); po 1815 Lenkijos karalystėje Rusijai reikalaujant Vytis ordino reverse buvo panaikintas. Po 1830–31 sukilimo Rusija Virtuti Militari ordiną panaikino, o Baltojo erelio ir Šventojo Stanislovo ordinus padarė Rusijos imperijos apdovanojimais.

ordino Už nuopelnus Lietuvai Didžiojo kryžiaus žvaigždė

1918 atkūrus Lietuvos nepriklausomybę 1919 04 Krašto apsaugos ministerija paskelbė karinio ordino kūrimo konkursą. Buvo remiamasi Rusijos, Vokietijos imperijų ir Didžiosios Britanijos karinių ordinų pavyzdžiais. 1919 įsteigtas Kryžius Už Tėvynę (buvo 3 laipsnių). 1920 jis buvo pakeistas Vyčio Kryžiumi. Buvo 2 rūšių – su kardais ir be kardų – ir 3 laipsnių. 1927 Vyčio Kryžius buvo pakeistas Vyties Kryžiaus ordinu (nuo 1930 Vyčio Kryžiaus ordinas), 1930 panaikinta jo antroji rūšis. 1926 įsteigta Vyčio Kryžiaus ordino vėliava, 1927 – Gedimino, 1930 – Vytauto Didžiojo ordinai, Žūstančiųjų gelbėjimo kryžius (nuo 1991 Žūvančiųjų gelbėjimo kryžius). Įsteigta ir medalių. 1930 priimtas Ordinų, medalių ir kitų apdovanojimų įstatymas (jame numatyta 32 apdovanojimai).

ordino Už nuopelnus Lietuvai Komandoro didysis kryžius (vyrams, aversas), jo žvaigždė tokia pati kaip ir Didžiojo kryžiaus

ordino Už nuopelnus Lietuvai Komandoro kryžius (moterims, aversas)

ordino Už nuopelnus Lietuvai Karininko kryžius (aversas)

ordino Už nuopelnus Lietuvai Riterio kryžius (aversas)

Vyčio Kryžiaus ordino vėliava (įsteigta 1926) apdovanoto karinio dalinio arba gyvenvietės vėliava su Vyčio Kryžiaus ordino juosta, vėliavos koto antgalyje – Vyčio Kryžiaus ordinas

Žūvančiųjų gelbėjimo kryžius (įsteigtas 1930)

Vyčio Kryžiaus ordino medalis (įsteigtas 2002, aversas)

Vytauto Didžiojo ordino medalis (įsteigtas 2002, aversas)

Gedimino ordino medalis (įsteigtas 2002, aversas)

1990 atkūrus Lietuvos nepriklausomybę 1991 priimtas Ordinų, medalių ir kitų pasižymėjimo ženklų įstatymas beveik be pakeitimų kartojo 1930 įstatymo redakciją (daugelio pasižymėjimo ženklų teikimas buvo sustabdytas iki naujo įstatymo priėmimo; iš pradžių buvo teikiami tik Vyčio Kryžiaus ordinas ir Žūvančiųjų gelbėjimo kryžius). 1991 įsteigtas Sausio tryliktosios atminimo medalis.

ordino Už nuopelnus Lietuvai medalis (įsteigtas 2002, aversas)

2002 priimtu Valstybės apdovanojimų įstatymu buvo siekiama padidinti apdovanojimų vertę, pakelti jų autoritetą, dėl to supaprastinta valstybinių apdovanojimų sistema, atsisakyta nuo 20 amžiaus 3–4 dešimtmečio ir 1991–2002 buvusių Lietuvos kariuomenės kūrėjo savanorio, Lietuvos nepriklausomybės, Dariaus ir Girėno medalių. Kitų Europos šalių pavyzdžiu įsteigtas Ordinas Už nuopelnus Lietuvai. Kiekvienam ordino ženklui suteikti tarptautiniai ordinų pavadinimai (Didysis, Komandoro didysis, Komandoro, Karininko ir Riterio kryžiai). Vietoj Vyčio Kryžiaus įsteigtas Vyčio Kryžiaus ordino medalis. 2002 įsteigti ir kiti medaliai: Vytauto Didžiojo, Gedimino ordinų ir Ordino Už nuopelnus Lietuvai.

Sausio tryliktosios atminimo medalis (įsteigtas 1991, aversas)

-Lietuvos apdovanojimai; -apdovanojimai

valstybės apdovanojimai

Gedimino ordinas

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką