malajãliai (savivardis malayali), Azijos tauta. Gyvena Indijoje (pagrindiniai Keralos valstijos gyventojai; 21 amžiaus pradžioje buvo apie 30 mln. žmonių), taip pat Malaizijoje, Tailande, Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Kuveite, Saudo Arabijoje, Didžiojoje Britanijoje, Vokietijos Federacinėje Respublikoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose. 20 amžiaus pabaigoje buvo apie 36 mln. žmonių. Kaba malajalių kalba (dravidų kalbų grupė). Tikintieji – hinduistai, krikščionys, yra musulmonų (sunitų ir šiitų).

Svarbiausi verslai – ariamoji žemdirbystė (ryžiai, maniokai, ankštiniai, arbatmedžiai, kavamedžiai), daržininkystė, sodininkystė, gyvulininkystė (galvijai, ožkos, avys), paukštininkystė; taip pat augina kokosus, kaučiukmedžius. Amatai: valčių ir žvejybos įrankių gamyba, kokoso pluošto pynimas, dramblio kaulo ir medžio drožinėjimas, sidabro dirbiniai.

Iki 20 amžiaus vidurio buvo išlikusi didžioji motinos pusės šeima, matrilokalinė santuoka, avunkulatas (teisiškai vaikų tėvais laikyti motinos broliai); dar 20 amžiaus pabaigoje gyvavo poliandrija, matrilinijinė bendruomenės struktūra. Išlikę Deivės Motinos, protėvių, šventųjų gyvačių kultai, aukojimai, ritualiniai šokiai, pantomima. Žymūs Keralos šokių teatro kathakalio vaidinimai – herojinės epinės šokių dramos, atliekamos tik vyrų.

Valstybiniai junginiai (Čera, Čola ir kiti) malajalių gyvenamoje teritorijoje minimi nuo 3 amžiaus prieš Kristų.

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką