ondatra

ondatrà (Ondatra zibethicus), graužikų (Rodentia) būrio žinduolis. Paplitusi Šiaurės Amerikoje, Pietų Amerikoje ir Eurazijoje (išskyrus Pietų Aziją). Kūno ilgis iki 35 cm, uodegos – iki 28 cm, masė iki 1,8 kg. Plaukai švelnūs tankūs, rudi. Gerai prisitaikiusi plaukioti. Uodega plokščia, apaugusi žvynais. Užpakalinių kojų pirštai su plaukiojamosiomis plėvėmis. Po vandeniu gali išbūti 20 minučių. Pasinėrus šnerves ir ausis uždaro odos raukšlės. Gyvena šeimyninėmis grupėmis gausiai augalais apaugusių vandens telkinių pakrantėse. Kasa urvus arba iš žolių ir šakelių stato trobeles. Minta vandens augalais, rečiau žuvimis, varlėmis, vabzdžiais, moliuskais. Per metus veda 1–4 (šiltesniame klimate iki 6) vadų po 4–8 jauniklius. Verslo objektas. Mėsa valgoma, kailis vertingas. Iki 20 a. ondatra buvo paplitusi tik Šiaurės Amerikoje, 1905 atvežta į Europą, 1954 ir 1956 – į Lietuvą, aklimatizavosi. Daugiausia ondatrų yra Pietryčių Lietuvoje. Kaip žemę rausiantis gyvūnas, kenkia vandens telkinių sutvirtinimams. 20 a. pabaigoje–21 a. pradžioje ondatrų sumažėjo, manoma, dėl konkurencijos su kanadine audine (audinės), kuri, kaip ir ondatra, yra kilusi iš Šiaurės Amerikos.

ondatra

2005