kardaragiai oriksai

baltieji oriksai

oriksas

òriksai (Oryx), dykaraginių (Bovidae) šeimos gentis. 3 rūšys. Paplitę Afrikoje, Arabijos ir Sinajaus pusiasaliuose, Irake, Sirijoje. Gyvena savanose, pusdykumėse ir dykumose. Kūno ilgis 160–240 cm, aukštis ties gogu 90–140 cm, masė 100–210 kg. Pilkšvai gelsvi. Patinai ir patelės raguoti. Ragai ilgi (60–120 cm), tiesūs arba išlinkę atgal, galai labai aštrūs. Uodega 45–90 cm ilgio, baigiasi plaukų kuokštu. Gyvena poromis arba grupėmis (po 6–12), kartais sudaro dideles bandas. Minta žole ir jaunais krūmų ūgliais. Sausrų metu toli migruoja, gali ilgai išbūti be vandens. Nėštumas 240–300 d., veda 1 (rečiau 2) jauniklius. Orikso (Oryx gazella) aukštis iki 140 cm, masė iki 210 kg, ragai beveik statūs. Kardaragis oriksas (Oryx dammah) ir baltasis oriksas (Oryx leucoryx) įtraukti į Tarptautinę raudonąją knygą.

oriksas

-oriksas