šiauriniai padūkėliai

padūkėlniai (Sulidae), irklakojinių paukščių (Pelecaniformes) būrio šeima. 9 rūšys. Paplitę visose šiltose jūrose ir vandenynuose.

Dideli jūriniai paukščiai. Kūno masė 0,9–3,6 kg. Patelės didesnės. Baltos arba rudos spalvos, sparnų galai dažniausiai juodi. Snapas stiprus smailus. Sparnai siauri smailūs. Kojos trumpos stiprios.

Gerai ir lengvai skraido, daug sklando. Gyvena jūrų pakrantėse. Nardo puldami į vandenį iš oro.

Minta žuvimis. Monogamai. Veisiasi dažniausiai didelėmis kolonijomis. Lizdas ant žemės, rečiau medžiuose. Deda dažniausiai 1 kiaušinį, peri 6–7 savaites. Jaunikliai lizde išbūna 12–20 savaičių. Kai kuriose didelėse kolonijose iš išmatų susidaro vertinga trąša guanas.

Į Lietuvą labai retai užklysta šiaurinis padūkėlis (Sula bassana, Morus bassanus).

šiaurinis padūkėlis

3102

-padūkėlis