pãgardas, patiekalo priedas. Gerina jo skonį, kvapą, kelia apetitą, kartais didina ir patiekalo maistinę vertę. Dažniausi pagardai: padažai, garstyčios, krienai, maistinės rūgštys, maistinės druskos. Garstyčiose yra azoto junginių, eterinių aliejų, pektino, glikozido sinigrino; turi baktericidinių savybių. Daromos iš garstyčių išspaudų miltelių, dedama vandens, druskos, cukraus, acto, aliejaus, prieskonių. Tinka mėsos patiekalams, padažams gardinti. Krienai yra maltos krienų šaknys, sumaišytos su marinatu ir kai kuriais priedais. Turi baltymų, riebalų, angliavandenių, mineralinių medžiagų, vitamino C, glikozido sinigrino, jiems būdingas stiprus baktericidinis poveikis. Tinka mėsos, žuvų patiekalams, padažams gardinti. Iš maistinių rūgščių dažniausiai vartojamos acto ir citrinų rūgštys. Acto rūgšties 6–12 % koncentracijos vandeninis tirpalas vadinamas actu, 80 % koncentracijos – acto esencija. Acto rūgštis gaminama iš vynuogių, obuolių, kitų vaisių, kartais aromatizuojama. Actas ir acto esencija vartojami kaip konservantai, kaip patiekalus, padažus rūgštinantys priedai. Žmogaus organizmas acto rūgšties neįsisavina; gali suerzinti skrandžio ir žarnyno gleivinę. Citrinų rūgštis vartojama gėrimų pramonėje, konditerijoje, kulinarijoje. Iš maistinių druskų dažniausiai vartojama valgomoji druska (kaip konservantas ir patiekalų skoniui gerinti) ir natrio glutamatas (gerina patiekalų skonį; dažniausiai dedamas į prieskonių mišinius).