maisto pakavimo (fasavimo) automatas

vakuuminis pakavimas

tablečių pakavimo (fasavimo) automatas

pakãvimas (vok. Pack < ol. pac – ryšulys, paketas), vartojimui, laikymui, transportavimui paruoštų gaminių, medžiagų dėjimas į pakuotę. Nustatyto kiekio (pagal masę arba vienetais) gaminių (medžiagų) pakavimas vadinamas fasavimu. Vienų gaminių pakavimas yra gamybos technologinio proceso galutinė operacija, kitus prieš pakavimą dar reikia tinkamai paruošti. Dažniausiai pakuojama pakavimo ir fasavimo mašinomis ar automatais, rečiau rankomis. Pakuotė būna paruošta iš anksto (dėžės, buteliai, įvairūs indeliai, konteineriai, maišai) arba ji padaroma pakavimo mašinomis, pvz., iš ritininės polimerinės medžiagos. Įdėjus gaminį sulydomi pakuotės kraštai, prie indelio prilydomas dangtelis, buteliai uždaromi specialiu įtaisu, atliekamos kitos operacijos (pvz., pakuojant maisto produktus iš pakuotės išsiurbiamas oras, prileidžiama tam tikrų dujų). Pakuojant dūžtančius (stiklą, keramiką), mechaniniam poveikiui jautrius daiktus (pvz., prietaisus) jie dedami su apsauginėmis medžiagomis (lengvų, akytų medžiagų, drožlių intarpais, ertmė pripurškiama greitai kietėjančių putų, kampai apsaugomi specialiomis įmautėmis ir kita). Supakuotų gaminių pakuotės ženklinamos, priklijuojama etiketė, kurioje, be pavadinimo ir kainos, nurodomi kiti vartotojui svarbūs duomenys apie įpakuotą daiktą, produktą.

-fasavimas