palapinùkiniai (Ptilonorhynchidae), žvirblinių paukščių (Passeriformes) būrio šeima. 8 šeimos, 20 rūšių. Paplitę Australijoje ir Naujojoje Gvinėjoje. Kūno ilgis 23–40 cm. Dažniausiai geltonos, melsvai juodos ir rusvos spalvos. Ryškus lytinis dimorfizmas, patelės blankesnių spalvų. Snapas šiek tiek palinkęs, kartais gale su kabliuku. Sparnai trumpi apvalūs, kojos stiprios. Rėksmingi. Balsas aštrus, sugeba mėgdžioti svetimus garsus. Palapinukiniai gyvena drėgnuose tropiniuose miškuose, rečiau fikusais apaugusiose akmenuotose kalvose. Minta smulkiais vaisiais, moliuskais, įvairiais vabzdžiais. Išsiskiria sudėtingomis tuoktuvėmis. Vienų rūšių palapinukinių patinai įsiruošia aikšteles, kurias papuošia kriauklėmis, akmenukais, uogomis ir gėlėmis, kitų rūšių – tokiose aikštelėse iš šakelių ir stiebelių statosi iki 1 m ilgio ir 50 cm aukščio pavėsines. Prie pavėsinių ir aikštelių vyksta palapinukinių tuoktuviniai žaidimai ir poravimasis. Patelė netoliese medyje susikrautame lizde padeda 1–3 kiaušinius. Patinai retai padeda auginti jauniklius, jie dar poruojasi su kitomis patelėmis.

3102