pámpinis élnias (Ozotoceros bezoarticus), elninių (Cervidae) šeimos žinduolis. Aptinkamas Pietų Amerikoje (Brazilija, Rytų Bolivija, Paragvajus, Vakarų Urugvajus, Argentinos šiaurės rytai).

Kūnas 70–75 cm ilgio, masė 30–40 kg. Gelsvai rudas, kūno apačia ir ausų vidinė pusė balta. Uodega tamsiai ruda arba juoda. Ragai apie 35 cm ilgio, panašūs į stirnos, trišakiai. Patinai skleidžia (ypač rujos metu) stiprų į česnako panašų kvapą.

Pampinis elnias gyvena sausose atvirose pampose. Laikosi poromis arba nedideliais būriais. Monogamas. Patinas ir patelė kartu būna ne tik rujos metu, bet ir gimus jaunikliui, kurį kartu augina. Nėštumas apie 7 mėn., veda 1 jauniklį.

Pampinis elnias nykstantis, įrašytas į Tarptautinę raudonąją knygą.

pampinis elnias