papajos

papãjos, papajinio melionmedžio sultingi vaisiai. Sunokusios papajos būna 15–45 cm ilgio ir iki 30 cm skersmens. Luobelė gelsva, geltona ar oranžinė. Minkštimas oranžinis, sultingas. Vaisiaus viduje daug juodų sėklų. Papajose vidutiniškai yra 10 % angliavandenių (iš jų apie 6 % sudaro cukrūs), 0,5 % baltymų, 0,1 % riebalų, vitaminų A, B1, B2, B3, B6, C. 100 g šviežios papajos energinė vertė apie 40 kcal. Nesunokusiose papajose ir jų odelėje yra daug proteazių grupės fermento papaino, kuris naudojamas mėsai minkštinti. Sunokusių vaisių minkštime papaino lieka nedaug. Papajos valgomos šviežios ir džiovintos, iš jų spaudžiamos sultys. Atogrąžų kraštuose papajos naudojamos liaudies medicinoje.

papajos

849