paprastasis uodas

paprastàsis úodas (Culex pipiens), dvisparnių (Diptera) būrio, uodinių (Culicidae) šeimos vabzdys. Paplitęs beveik visur. Gausiausias pelkėtose, drėgnose vietose. Kūnas 4–7 mm ilgio. Sparnai ilgi ir siauri, skaidrūs. Kojos ilgos. Patinų ūseliai vešlesni, jie minta nektaru. Patelių straublelis ilgas, duriamasis siurbiamasis, juo čiulpia šiltakraujų gyvūnų ir žmogaus kraują. Įgėlus oda dažniausiai parausta. Gali sukelti alergiją, pernešti infekciją. Kiaušinius deda į šiltą stovintį tvenkinių, kūdrų, ežerų pakraščių vandenį, mažas balas, retai drėgną dirvožemį. Apvaisinta patelė padeda 30–150 kiaušinių, 2–3 dienų intervalais. Kiaušiniai plaukioja sulipę po 20–30. Lervos minta vandens mikroorganizmais. Vystosi apie savaitę (priklauso nuo temperatūros).

paprastasis uodas

2149

uodas