pašar briketãvimas, pašarų briketų gaminimas. Briketuojama, kad pašarai ilgiau išsilaikytų ir juos patogiau būtų šerti. Pašarai tam tikromis proporcijomis maišomi ir presuojami pašarų briketuotuvais. Briketai aušinami ir rūšiuojami. Briketuojamas 16–24 % drėgnumo pašaras; kai pašaras turi daug celiuliozės, į jį primaišoma melasos arba kitos rišamosios medžiagos. Briketuotuvai pašarą sutankina, jų matricoje deformuojasi pašaro dalelės (iš dalies pašalinama drėgmė), tarp jų atsiranda molekulių sąveika. Didelis slėgis tampriąsias dalelių deformacijas paverčia plastinėmis, todėl briketai išlaiko formą. Briketuojami pašarai įkaista iki 75–90 °C temperatūros; aušinami aplinkos oru aušinimo kolonėlėse. Ataušę briketai būna tvirtesni; iš jų išgaruoja dar 4–5 % drėgmės. Lietuvoje pašarų briketavimas buvo tiriamas nuo 1970 Žemės ūkio inžinerijos institute.

682

-briketavimas

Papildoma informacija
Turinys
Bendra informacija
Straipsnio informacija
Autorius (-iai)
Redaktorius (-iai)
Publikuota
Redaguota
Siūlykite savo nuotrauką