pasterizãtorius (pagal L. Pasteuro pavardę), šiluminis aparatas maisto produktams pakaitinti iki 63–95 °C temperatūros. Kaitinamos sunyksta mikroorganizmų (ypač patogeninių) vegetatyvinės ląstelės; bakterijų sporos, termofiliniai mikroorganizmai ir dauguma vitaminų išlieka. Pasterizuojamų produktų cheminė sudėtis nepakinta. Pagal poveikio į produktą būdą pasterizatoriai esti terminiai, ultravioletiniai ir vibraciniai. Terminiai pasterizatoriai būna plokšteliniai ir būgniniai. Juose iki 63–65 °C temperatūros pašildyti produktai pasterizuojami ilgai (30 min), 72–85 °C temperatūros – trumpai (0,5 min) arba staigiai (85–95 °C temperatūrą pasiekęs produktas toliau nebekaitinamas). Gyvulininkystėje paplitęs būgninis pasterizatorius su dvipusiu gariniu šildymu (pasterizuojamas pienas, grietinėlė ir separuotas pienas). Pasterizatorius turi rezervuarą ir būgną, į kuriuos tiekiami iki 120 °C temperatūros įkaitinti vandens garai. Būgnas sumontuotas ant vertikalaus veleno, sukamo elektros variklio. Tarp rezervuaro ir būgno yra tarpas. Garai įkaitina rezervuaro ir būgno sieneles, į tarpą tarp jų įleidžiama pieno arba grietinėlės. Išcentrinės jėgos veikiamas pienas kyla tarp būgno ir rezervuaro esančiu tarpu aukštyn, įkaista ir viršuje pasiekia pasterizacijos temperatūrą. Būgno viršuje įtaisytos mentelės išstumia pasterizuotą pieną iš pasterizatoriaus. Ultravioletiniai pasterizatoriai sudaryti iš nerūdijančiojo plieno vamzdžių, kuriuose įtaisytos cilindrinės kvarco lempos. Produktui tekant vamzdžiais jis pasterizuojamas ultravioletine spinduliuote. Vibraciniuose pasterizatoriuose magnetinio vibratoriaus sudaryti aukšto dažnio virpesiai naikina kenksmingus mikroorganizmus.

2070