paukštvanagis

paũkštvanagis (Accipiter nisus), vanaginių (Accipitridae) šeimos paukštis. Paplitęs Eurazijoje, Šiaurės Afrikoje. Kūno ilgis 28–39 cm, masė 170–300 g. Patelė už patiną didesnė. Kūno viršus pilkas arba rusvas, apačia balsvai rusva su skersiniu rudu raštu. Sparnai platūs apvalūs, uodega ilga, juostuota. Snapas pilkas, kojos geltonos. Skraido dažniausiai pažeme, sparnais greitai plasnoja ir pakaitomis sklendžia. Balsas besikaitaliojantis kik-kik-kik. Gyvena pamiškėse, mišriuose miškuose. Minta smulkiais paukščiais. Monogamas. Lizdą krauna dažniausiai eglėse. Deda 3–6 melsvai baltus, dėmėmis išmargintus kiaušinius. Peri patelė 32–35 dienas. Jaunikliai paukščiukiniai, lizde išbūna 32 dienas. Migruojantis, iš dalies sėslus. Lietuvoje paplitęs.

3102